EXTERNE
FUNERALII - Sute de mii de libanezi au cerut retragerea armatei siriene
Fostul premier libanez Rafik Hariri a fost inmormantat, ieri, intr-o moschee din centrul Beirutului, in prezenta a sute de mii de persoane. Libanezii stransi in capitala, dar si SUA si ONU au cerut retragerea imediata a trupelor siriene din Liban.
RADU CROITORU
|
SIMBOL. Libanezii s-au calcat in picioare ca sa participe la inmormantarea fostului premier Rafik Hariri |
Inhumarea lui Rafik Hariri a fost acompaniata de clopotele bisericilor din Beirut si de rugaciunile rostite in toate moscheele capitalei libaneze.
MARE DE OAMENI. Doar o mica parte din multimea venita special din intreaga tara a putut patrunde in Piata Martirilor. Sutele de mii de oameni au fluturat drapelele nationale si ale islamului, scandand lozinci antisiriene. "Nu exista alt Dumnezeu decat Allah. Hariri ii este placut lui Dumnezeu", se auzea din marea de oameni care purtau in maini tablouri ale lui Rafik Hariri, asasinat luni intr-un atentat cu masina capcana. Sicriul a fost invelit in drapelul libanez si a fost purtat pe umeri de copiii defunctului. Armata si politia au fost in alerta maxima de teama atentatelor.
OFICIALI. Intre personalitatile prezente ieri la Beirut s-au aflat adjunctul secretarului de stat american pentru Orientul Mijlociu, William Burns, secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, primul-ministru egiptean, Ahmed Nazif, reprezentantul Uniunii Europene pentru Orientul Mijlociu, Marc Otte, ministrul palestinian de Externe, Nabil Chaath, si consilierul secretarului general al Organizatiei Natiunilor Unite, Lakhdar Brahimi.
REACTII DURE. Moartea lui Rafik Hariri, care a demisionat din fruntea Guvernului libanez in octombrie anul trecut, a sporit declaratiile ostile ale opozitiei libaneze la adresa Siriei, pe care o acuza de moartea fostului prim-ministru. In fata unor tensiuni amplificate, Statele Unite si-au rechemat ambasadorul de la Damasc pentru consultari urgente, fapt care a starnit speculatii in privinta intentiilor Washingtonului. Cu toate ca America s-a abtinut sa acuze direct Siria de punerea la cale a atentatului in care a fost ucis Hariri, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scott McClellan, a denuntat ocupatia siriana din Liban, care, potrivit acestuia, destabilizeaza zona. Mai mult, adjunctul secretarului de stat american, William Burns, a cerut, la Beirut, retragerea imediata a armatei siriene din Liban. La randul sau, Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a condamnat atentatul si a cerut plecarea fortelor siriene din Liban.
PRUDENTA. Oficialii sirieni au fost extrem de prudenti in declaratii. Ambasadorul sirian la Paris, Siba Nasser, a respins orice implicare a tarii sale in acest atentat si a spus ca Damascul nu va respinge o ancheta.