x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Moartea neagră", boala care a ucis o treime din populaţia Europei în secolul XIV, a fost învinsă de o fetiţă de 7 ani

"Moartea neagră", boala care a ucis o treime din populaţia Europei în secolul XIV, a fost învinsă de o fetiţă de 7 ani

06 Sep 2012   •   07:49
"Moartea neagră", boala care a ucis o treime din populaţia Europei în secolul XIV, a fost învinsă de o fetiţă de 7 ani

Sierra Jane Dawning, o fetita in varsta de sapte ani din Colorado, s-a imbolnavit de ciuma bubonica in timp ce se afla alaturi de parinti in vacanta, cu cortul, in sud-vestul statului, scrie Daily Mail.

Initial, parintii fetitei au crezut ca micuta are o banala raceala. In scurt timp insa, starea acesteia s-a agravat, odata cu temperatura care crestea incontinuu. Imediat, tatal si-a dus fiica la spitalul Rocky Mountain, din Pagosa Springs. Aici, medicii au pus un diagnostic pe cat de inedit, pe cat de grav: ciuma bubonica, o boala infectioasa care a ucis o treime din populatia Europei in secolul XIV. Ultimul caz de ciuma bubonica din Colorado a fost confirmat in anul 2006, iar maladia este tratabila daca este diagnosticata rapid.

Fetita avea ritmul cardiac accelerat, tensiunea scazuta si un nod limfatic inflamat in regiunea inghinala stanga, extrem de dureros. Din fericire, in urma interventiei cu antibiotice, momentul critic a trecut, starea fetitei s-a imbunatatit si va putea fi externata peste aproximativ o saptamana.

Ciuma se transmite la om prin muscaturile de purici purtatori sau prin contact direct cu animale infectate, sobolani, iepuri sau chiar animale domestice.

Ciuma bubonica, sau "moartea neagra", a ucis peste 25 de milioane de oameni in Europa in Evul Mediu.

×