x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MOBILIZARE LA UE - Un nou Bretton Woods

MOBILIZARE LA UE - Un nou Bretton Woods

de Mihaela Matachita    |    17 Oct 2008   •   00:00
MOBILIZARE LA UE - Un nou Bretton Woods

În timp ce un nou val de panică zguduia ieri bursele din lume după cele mai grave căderi de la crahul din 1987 la Tokyo şi New York, UE se mobiliza în faţa recesiunii şi cerea un nou Bretton Woods pentru a reforma sistemul financiar mondial.



În timp ce un nou val de panică zguduia ieri bursele din lume după cele mai grave căderi de la crahul din 1987 la Tokyo şi New York, UE se mobiliza în faţa recesiunii şi cerea un nou Bretton Woods pentru a reforma sistemul financiar mondial.

Liderii celor 27, reuniţi la Bruxelles în cadrul Consiliului European de toamnă, au anunţat, la încheierea summit-ului lor de două zile, că sunt pre­gătiţi să ia măsuri în faţa recesiunii care vine în siajul crizei bursiere, afişând o poziţie comună la negocierile cu Statele Unite cu privire la reformarea sistemului financiar mondial. Acesta funcţionează în baza acordurilor de la Bretton Woods, care datează de la al doilea război mondial.

Potrivit textului dat publicităţii la fi­na­lul reuniunii, cele 27 de ţări membre UE vor să îşi susţină industria şi cer Co­misiei Europene să formuleze propuneri până la sfârşitul anului. Marea prioritate a eu­ro­penilor este să obţină reforma sistemului financiar internaţional printr-un mai mare control, reproşând Statelor Unite că, în numele liberalismului econo­mic, au refuzat prea mult timp să intervi­nă, ceea ce a permis investitorilor să rea­li­zeze operaţiuni din ce în ce mai riscante şi opace.

Sâmbătă, la Camp David, pre­şe­din­tele SUA, George W. Bush, omologul său francez, Nicolas Sarkozy, a cărui ţară de­ţine în prezent preşedinţia UE, şi pre­şedintele Comisiei Europene, Jose Ma­nuel Barroso, vor discuta această ches­tiu­ne. UE doreşte şi un summit inter­na­ţio­nal până la sfârşitul anului cu ţările G8 şi economiile emergente India şi China.

CLIMA DIVIDE ŞI REUNEŞTE
Unitatea europenilor s-a fisurat iniţial în privinţa planului de acţiune al UE îm­potriva încălzirii climatice, aflat în curs de negocieri. Polonia, dependentă de cărbune în producţia de energie, şi Italia au ameninţat că blochează orice compromis dacă nu sunt făcute concesii cu pri­vire la emisiile de gaze cu efect de seră. Dar preşedinţia franceză a insistat pentru o scădere globală a acestor emisii cu 20 la sută până în 2020 şi pentru un acord cu privire la repartizarea efortu­rilor până la sfârşitul anului. Şi a reuşit, menţinând "obiectivele şi calendarul", după cum a declarat Nicolas Sarkozy.

La două luni de la încheierea conflictului ruso-georgian şi a doua zi după startul eşuat al negocierilor de la Geneva pe tema Georgiei, europenii nu sunt pre­gătiţi să reia negocierile cu Rusia pentru un parteneriat întărit, dar speră să o facă la un summit cu Moscova la 14 noiembrie în Franţa.

Summit-ul a înregistrat, potrivit AFP, "un cuac polonez", când preşedintele Lech Kaczynski a evitat "la mustaţă" să se certe în public cu premierul Donald Tusk.

×
Subiecte în articol: externe