x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mohamed El Baradei: Înfometarea este cea mai puternică armă de distrugere în masă

Mohamed El Baradei: Înfometarea este cea mai puternică armă de distrugere în masă

de Sînziana Stancu    |    20 Mai 2010   •   00:00

Aflat în Camerun, la o conferinţă privind viitorul continentului african, fostul director general al Agenţiei pentru Energie Atomică, egipteanul Mohamed El Baradei, a afirmăt că "înfometarea este cea mai puternică armă de distrugere în masă".

Laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi candidat la alegerile prezidenţiale din Egipt, El Baradei a făcut această afirmaţie în cadrul conferinţei internaţionale "Africa 21", într-un interviu acordat publicaţiei franceze 20minutes.

Întrebat ce anume îl îngrijorează cel mai mult nu numai în ceea ce priveşte Africa, ci întreaga lume, El Baradei a răspuns că "sărăcia". Aceasta este, în opinia lui, "cea mai puternică armă de distrugere în masă. Face adesea pereche cu lipsa unei bune guvernări şi cu violenţa - şi nu numai în Africa. Problema trebuie atacată de la origini, iar un asemenea lucru implică o bună guvernare. Singura parte pozitivă este aceea că oamenii îşi dau seama că lucrurile trebuie să se schimbe".

În ce-i priveşte pe "actorii" care pot face acest lucru, reprezentantul egiptean a afirmat că populaţia este cea care poate să influenţeze cel mai mult asemenea schimbări, printr-o atitudine mai fermă faţă de guvernanţii reticenţi. "Populaţia trebuie să facă din ce în ce mai multe presiuni asupra conducătorilor pentru ca lucrurile să se schimbe. Este tocmai ce am observat şi eu în ultimul timp. Dar există încă multă teamă. Există însă şi mult curaj", a mai afirmat El Baradei, care consideră că globalizarea este o sursă de speranţă într-un viitor mai bun.

×
Subiecte în articol: externe