x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mohamed el-Baradei nu mai candidează la Preşedinţia Egiptului

Mohamed el-Baradei nu mai candidează la Preşedinţia Egiptului

de Agerpres    |    15 Ian 2012   •   10:23
Mohamed el-Baradei nu mai candidează la Preşedinţia Egiptului

Fostul sef al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica si castigator al Premiului Nobel pentru Pace in anul 2005, Mohamed el-Baradei a anuntat sambata ca se retrage din cursa pentru presedintia Egiptului, transmite agentia EFE.

El a declarat intr-un comunicat ca “fostul regim inca nu a cazut' si constiinta nu ii permite sa se prezinte la alegerile prezidentiale“ decat in conditiile unui regim cu adevarat democratic'. Baradei critica si “proasta administrare' a tranzitiei la democratie, acuzand indirect Consiliul Suprem al Fortelor Armate, care conduce Egiptul de la inlaturarea de la putere a presedintelui Hosni Mubarak pe 11 februarie 2011. Baradei afirma ca Guvernul militar a adoptat decizii unilaterale in mod arbitrar, adoptand o politica de securitate represiva caracterizata prin violenta, acuzatii si asasinate.

Desi nu era candidatul favorit la presedintia Egiptului si nici cel mai carismatic, Baradei era o figura foarte mediatizata si beneficia de sprijinul tinerilor revolutionari. Decizia sa de a se retrage din cursa prezidentiala ar putea fi o dezamagire pentru egiptenii nemultumiti de actuala administratie militara care in ultimele luni a reprimat protestele de strada si este acuzata ca doreste sa-si pastreze privilegiile si dupa terminarea procesului electoral aflat in desfasurare.

Miercuri s-au incheiat alegerile pentru Camera Inferioara a Parlamentului, urmand ca pe 29 ianuarie sa inceapa cele pentru Camera Superioara.

×