x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova: Comuniştii, în frunte

Moldova: Comuniştii, în frunte

de Mihaela Matachita    |    06 Apr 2009   •   00:00

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a obţinut 45,5% din voturi, potrivit sondajului exit-poll, după cum au transmis Basapress şi Moldpres în pagina electronică.



Alegerile legislative din Republica Moldova, desfăşurate duminică în 1.977 de secţii de votare, pot fi declarate valabile, întrucât prezenţa la vot a depăşit rata necesară de 50% plus unu. Potrivit Basapres, Partidul Liberal Democrat şi Partidul Liberal au obţinut fiecare câte 13,9% din sufragii, iar Alianţa "Moldova Noastră", 10%.

Circa 2,4 milioane de alegători au fost chemaţi la urne pentru a alege 101 deputaţi, pentru care au candidat 1.183 de persoane, dintre care 305 femei. Peste 3.000 de observatori naţionali şi internaţionali au monitorizat scrutinul, dintre care 200 de la OSCE, care a evocat nereguli în timpul campaniei. Parlamentul îl va alege pe următorul preşedinte între 8 aprilie şi 8 iunie, fiind necesară o majoritate de trei cincimi (61 de mandate). Comunistul Vladimir Voronin nu mai poate candida, atingând limita de două mandate.

În satul Corjova din raionul Dubăsari, organele de Poliţie neconstituţionale ale regimului separatist din Transnistria au ocupat secţia de votare şi nu au permis desfăşurarea procesului electoral.

×
Subiecte în articol: externe