Republica Moldova a devenit răsfăţata Europei după îndepărtarea comuniştilor de la putere şi restabilirea relaţiilor cu finanţatorii externi. La rândul lor, guvernanţii moldoveni par hotărâţi să profite la maximum de această deschidere în plan extern.
Guvernul liberal-democrat de la Chişinău se bucură de un sprijin politic şi financiar fără precedent din partea UE şi a SUA. Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă, a pornit marţi într-un turneu diplomatic prin Europa.
Republica Moldova a fost prima republică ex-sovietică admisă în Consiliul Europei (13 iulie 1995), dar şi ţara cu cea mai lungă perioadă de monitorizare din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Anul acesta se împlinesc 15 ani de monitorizare - perioadă în care Moldova a oscilat între Vest şi Est, iar instituţiile democratice s-au transformat în unelte politice bântuite de corupţie. Aceste fenomene antisociale, precum şi încălcarea frecventă a drepturilor omului au făcut imposibilă scoaterea Republicii Moldova de sub monitorizarea Consiliului Europei.
Potrivit lui Iurie Leancă, şeful diplomaţiei moldovene, Chişinăul va elabora un plan de măsuri, a căror realizare va avea ca efect scoaterea Moldovei de sub monitorizarea APCE. Totuşi, noua guvernare de la Chişinău are o sarcină dificilă - curăţarea sistemului judecătoresc şi al Procuraturii de elemente obediente fostei guvernări comuniste. Nici ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, nu este mulţumit de modul cum funcţionează acum justiţia în Republica Moldova: "Nici eu nu am încredere în această justiţie. Ştim cine sunt cei care o compromit şi vom recurge la măsurile disciplinare ca să ne despărţim de ei".
Chişinăul va beneficia de asistenţă şi de fonduri din partea Uniunii Europene pentru reformarea instituţiilor democratice. Autorităţile de la Chişinău s-au bucurat în ultimele luni de un sprijin masiv din partea comunităţii internaţionale.
TURNEU
Marţi, Iurie Leancă a plecat într-un turneu diplomatic prin Europa, pentru a convinge oficialii europeni să menţină Republica Moldova pe agenda UE. El se află la Viena, pentru a se întâlni cu ministrul austriac federal al Afacerilor Europene şi Internaţionale, Michael Spindelegger. Miercuri va fi la Bratislava şi va avea întrevederi cu ministrul Afacerilor Externe, Miroslav Lajcak, cu vicepreşedintele Consiliului Naţional, Miroslav Ciz, şi cu ministrul de Interne, Robert Kalinak. Ulterior, Iurie Leancă va pleca la Bruxelles pentru a participa la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic în format 28 + Republica Moldova. Şeful diplomaţiei moldovene se va întâlni cu cei 28 de ambasadori ai statelor aliate. Subiectul discuţiilor vor fi Planul Individual de Acţiuni Republica Moldova NATO şi perspectiva cooperării cu Alianţa Nord-Atlantică. "Este vorba despre formarea sectorului de securitate. Avem mari deficienţe la acest capitol. Aici putem să ne referim la evenimentele triste din aprilie 2009 (protestele violente - n.n.) care au demonstrat că instituţiile de forţă reacţionează după anumite reflexe de sorginte sovietică şi nu au nimic în comun cu sistemul democratic", a declarat ministrul Leancă. La Bruxelles, el va avea, de asemenea, o întrevedere bilaterală cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, şi cu directorul general-adjunct al Direcţiei generale pentru relaţii externe a Comisiei Europene, Hugues Mingarelli. Turneul diplomatic european al şefului diplomaţiei moldovene va culmina cu o vizită la Haga, unde Iurie Leancă va avea întrevederi bilaterale cu ministrul pentru Afaceri Europene al Olandei, Frans Timmermans, şi cu directorul general pentru dezvoltarea cooperării din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Olandei, Joke Brandt.
Citește pe Antena3.ro