x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova / Primarul Chişinăului, interogat de procuratură pe seama evenimentelor din aprilie

Moldova / Primarul Chişinăului, interogat de procuratură pe seama evenimentelor din aprilie

de Ovidiu Ciutescu    |    13 Iun 2009   •   00:00
Moldova / Primarul Chişinăului, interogat de procuratură pe seama evenimentelor din aprilie

Dorin Chirtoacă a fost interogat timp de peste două ore de către Procuratura sectorului Centru din Chişinău. Primarul capitalei Moldovei este bănuit de "organizarea dezordinilor în masă" şi de "uzurparea puterii de stat cu urmări grave", în timpul evenimentelor din aprilie.



"Sunt acuzaţii complet nefondate pe care le resping. Este absurd cu ce se ocupă procuratura. Am întrebat şi voi continua să întreb autorităţile statului, inclusiv procuratura, de ce nu sunt investigate faptele de omor, tratament inuman şi degradant care au avut loc după data de 7 aprilie în municipiul Chişinău", a declarat primarul, citat de agenţia Info-Prim Neo. Chirtoacă nu a exclus ca alţi lideri din opoziţie să fie de asemenea chemaţi la procuratură în legătură cu acelaşi subiect. În opinia sa, este posibilă o legătură între interogarea sa de către procuratură în calitate de suspect în dosarul intentat pe marginea tulburărilor de la 7 aprilie şi campania electorală care urmează să înceapă.

I-au dat "întâlnire" şi pe 17 iunie

Într-un comunicat de presă remis astăzi, Procuratura Generală a precizat  că dezminte categoric declaraţiile primarului general al capitalei referitor la "caracterul politic al dosarului penal iniţiat în urma dezordinilor în masă din 6-7 aprilie, în cadrul căruia Dorin Chirtoacă a fost citat şi audiat în calitate de bănuit. Dorin Chirtoacă a fost citat la Procuratura Generală şi audiat în baza probelor administrate legal în procesul de exercitare a urmăririi penale, fiind respectate toate ingerinţele legislaţiei procesual-penale ce reglementează această acţiune procesuală", se arată în comunicat. Primarul Chişinăului are programată o nouă întâlnire cu procurorii pe 17 iunie. "Audierea primarului general nu constituie o încălcare a prevederilor Legii despre statutul deputatului în Parlament, deoarece imunitatea parlamentară se referă la reţinere, arest, percheziţie sau trimiterea cauzei penale în judecată", mai precizează Procuratura Generală în comunicat.

"Este un dosar politic, prin care se vrea să se ascundă adevărul despre ce s-a întâmplat pe 7 aprilie, să se eschiveze de la răspundere cei care au organizat cu adevărat violenţele de atunci şi să fie manipulată opinia publică, precum că ar exista pretinşi vinovaţi în opoziţie. Nu mă deranjează, nu mă interesează, facă ce vor. Oricum oamenii înţeleg despre ce e vorba şi nu se vor lăsa manipulaţi de aceste încercări disperate ale comuniţtilor. Guvernarea comunistă doreşte să demonstreze că toţi liderii opoziţiei sunt vinovaţi de protestele din 7 aprilie" - Dorin Chirtoacă.


×
Subiecte în articol: externe aprilie