Are o suprafaţă de 33.700 km2 şi se învecinează cu Ucraina şi România. Populaţia numără 4,3 milioane de locuitori, dintre care 64 % moldoveni (etnie română), 14 % ucrainieni, 13 % ruşi şi 3,5 % găgăuzi (turcofoni ortodocşi). Capitala este la Chişinău, iar limba oficială este ''moldoveneasca'' (identică cu româna). Nouăzeci şi opt la sută dintre locuitori sunt ortodocşi. Din 2001 este condusă de Vladimir Voronin. Este vorba despre Republica Moldova, cea mai săracă ţară din Europa!
Republica Moldova, una dintre cele mai sărace foste republici sovietice, în care se vor desfăşura miercuri alegeri parlamentare anticipate.
Istoria: Numărându-se printre puterile regionale în epoca medievală, Moldova intră sub dominaţie otomană în secolul al XVI-lea. Disputată de imperiile otoman şi rus în secolul al XVII-lea, se uneşte cu România în 1918. URSS va prelua controlul asupra Moldovei în 1940, prin pactul germano-sovietic, pe care-l va păstra până în 1991, cu o scurtă întrerupere între 1941 şi 1944, când Bucureştiul, aliat al Germaniei naziste, a recuperat această regiune.
Moldovenii şi-au proclamat independenţa în 1991 şi au refuzat prin referendum, în 1994, alipirea la România. Transnistria, regiune locuită majoritar de rusofoni şi anexată de Stalin la Moldova, şi-a proclamat independenţa în 1991. Luptele dintre rusofoni şi moldoveni, care s-au soldat cu câteva sute de morţi în 1992, au luat sfârşit prin intervenţia armatei ruse. Acest teritoriu nu este recunoscut de comunitatea internaţională, nici de Rusia, dar aceasta din urmă îl susţine din punct de vedere economic şi politic, păstrând aici trupe aşa-zis de menţinere a păcii.
Instituţii politice: Constituţia, adoptată în 1994, stipulează că Moldova este 'un stat suveran şi indivizibil' şi proclamă neutralitatea sa. Preşedintele, ales de Parlament, este şeful Partidului Comunist, Vladimir Voronin. Ales în 2001, reales în 2005, nu poate candida pentru un al treilea mandat.
Ţara trece printr-o criză politică de la victoria comuniştilor la alegerile parlamentare din 5 aprilie (60 de locuri din 101). Rezultatele anunţate au provocat nemulţumirea manifestanţilor de la Chişinău, acţiunile lor degenerând în mişcări de stradă ce au culminat cu intrarea prin violenţă în Parlament şi preşedinţie.
Boicotând alegerea preşedintelui de către Parlament, opoziţia a obţinut dizolvarea acestuia şi organizarea unui nou scrutin pe 29 iulie.
Economia: Economia, orientată îndeosebi spre agricultură şi foarte dependentă de Rusia, s-a dezvoltat în ultimii ani, înregistrând o creştere de 7 % în 2008. Însă, în contextul crizei economice mondiale, Moldova a regresat, PIB diminuându-se cu 6,9 % în primul trimestru al acestui an faţă de perioada similară a anului trecut.
Armata Moldovei cuprinde 6.750 militari.
Republica Moldova a aderat în 1994 la Partenariatul pentru Pace al NATO, fiind legată şi de Rusia, din 2001, printr-un Tratat de prietenie şi de cooperare. În mai 2009, UE a lansat Parteneriatul estic cu şase foste republici sovietice, printre care şi Moldova, în vederea întăririi relaţiilor sale economice şi politice cu aceste ţări.v
Citește pe Antena3.ro