x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova: Vladimir Voronin nu se opune audierilor în dosarul "7 aprilie 2009"

Moldova: Vladimir Voronin nu se opune audierilor în dosarul "7 aprilie 2009"

20 Ian 2010   •   00:00

Ex-preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin, pare pregătit să depună mărturie la Procuratură în privinţa violenţelor din 7 aprilie 2009. Liderul PCRM a anunţat disponibilitatea sa în acest dosar în cadrul unei conferinţe de presă.



În cadrul întâlnirii cu presa, Voronin a reconfirmat faptul că ex-ministrului afacerilor interne, Gheorghe Papuc, nu i se poate imputa nimic: "Toate acţiunile au fost coordonate cu conducerea de vârf a ţării. S-a făcut totul pentru a evita vărsare de sânge". Procuratura Moldovei a intentat dosar penal împotriva lui Papuc, acuzându-l de depăşirea împuternicirilor de serviciu în timpul, dar şi după evenimentele din 7 aprilie. "Sunt gata să depun mărturii la Procuratură în orice timp. Am mai declarat acest lucru acum câteva luni, atunci când Parlamentul a creat comisia de anchetă. Am spus şi atunci că voi veni primul să ofer explicaţii. Însă, pe semne comisia nu are nevoie de acest lucru, precum nu au nevoie de acest lucru cei care au venit la putere. Se vede că ei singuri cunosc totul despre aceasta", a spus Voronin, citat de azi.md.


În cadrul alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009, PCRM a acumulat 60 de mandate, iar cele trei partide de opoziţie - 41. A doua zi, acestea din urmă au organizat acţiuni de protest în masă, declarând că rezultatele alegerilor, în cadrul cărora PCRM a învins, au fost falsificate. Pe 7 aprilie acţiunile de protest au evoluat, transformându-se în acţiuni de dezordine în masă, în cadrul cărora au fost devastate clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei. Reparaţia clădirilor, care se preconizează a fi finalizată în mai 2010, se estimează la $ 40 mln. După dezordini, Poliţia şi Procuratura au iniţiat urmărirea participanţilor. Procuratura a intentat dosare penale împotriva a zeci de persoane, care încă nu au fost finalizate, aminteşte sursa citată.

×
Subiecte în articol: externe