x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Momente care au marcat campania pentru alegerile prezidenţiale din Franţa

Momente care au marcat campania pentru alegerile prezidenţiale din Franţa

22 Apr 2012   •   06:24
Momente care au marcat campania pentru alegerile prezidenţiale din Franţa

Investirea lui François Hollande, mitingul de la Villepinte al lui Nicolas Sarkozy si cazul Merah sunt doar cateva repere ale campaniei din acest an pentru alegerile prezidentiale din Franta, potrivit Le Figaro, care a prezentat cinci momente care au marcat cursa.

- Victoria lui François Hollande in alegerile primarea ale PS

Pe 16 octombrie, dupa mai multe luni de campanie pentru obtinerea investiturii socialiste la alegerile prezidentiale, deputatul din Corrèze si fost prim-secretar al Partidului Socialist (PS) François Hollande o invinge pe sefa partidului Martine Aubry, cu 57% din voturi la 43%. El obtine, intre tururi, sustinerea altor patru pretendenti eliminati dupa primul tur, si anume fosta candidata la presedintie in 2007 Ségolène Royal, deputatul din Saône-et-Loire Arnaud Montebourg, deputatul-primar din Évry Manuel Valls si presedintele Partidului Radical de Stanga Jean-Michel Baylet.

- Mitingul de la Bourget al candidatului PS

In vederea lansarii oficiale a campaniei sale, François Hollande reuneste peste 10.000 de persoane la Bourget, pe 22 ianuarie. Acesta este primul sau mare miting, menit sa-i confirme avansul in sondaje. Sunt prezenti toti liderii vocali ai partidului, de la Martine Aubry si Ségolène Royal pana la Lionel Jospin, dar si o serie de personalitati din viata civila, precum cantaretul Benjamin Biolay, regizorul Jean-Michel Ribes, actorii Gérard Darmon si Firmine Richard, creatorul de moda Christian Lacroix sau cantaretul Yannick Noah.

- Mitingul lui Nicolas Sarkozy de la Villepinte

Peste 60.000 de sustinatori ai lui Nicolas Sarkozy sunt prezenti, pe 11 martie, la Val-d'Oise, la aceasta prima mare adunare a presedintelui-candidat, destinata relansarii campaniei sale, in urma unei vizite modeste la Bayonne si unei secvente nefavorabile in sondaje. Obiectivele: reinsuflarea spiritului si avantului din 2007 si oferirea imaginii unei majoritati unite, prin prezenta lui Christine Boutin (Partidul Crestin-Democrat), Hervé Morin (Noul Centru) si a tandemului Laurent Hénart-Hervé Rossinot (Partidul Radical - PR). Nu trece insa neobservat marele absent Jean-Louis Borloo, presedintele PR si fost ministru al Mediului.

- Defilarea populara a lui Jean-Luc Mélenchon la Paris

Pe 18 martie, candidatul Frontului de Stanga inaugureaza la Paris prima dintre cele trei reuniuni in aer liber. Fostul socialist a ales ziua aniversara a inceputului Comunei care a vizat preluarea Bastiliei, si pledeaza pentru instaurarea celei de a VI-a Republici. Jean-Luc Mélenchon inregistreaza un succes important, cu peste 100.000 de participanti, in loc de cei 30.000 asteptati de organizatori.

- Cazul Mohamed Merah

Crimele de la Toulouse si Montauban, soldate cu sapte victime, la jumatatea lui martie, si cu uciderea criminalului de catre politie, i-au determinat pe principalii candidati sa isi intrerupa campania timp de trei zile. Dupa aceasta perioada de unitate nationala, mai multi pretendenti la instalarea in Palatul Élysée sunt prezenti la funeraliile militare ale ceor trei parasutisti ucisi, ceremonie condusa de seful statului. Singura schimbare de dupa crime consta in iruperea temei securitatii in campanie, absenta anterior. (Mediafax)

×