Numărul monedelor euro falsificate retrase din circulaţie a crescut cu 17%, de la 157 000 în 2011 la 184 000 în 2012. Dat fiind că în prezent există 16,5 miliarde de monede euro autentice în circulaţie, raportul este de 1 monedă falsificată la 100.000 de monede autentice, se arată într-un raport statistic dat publicităţii de Reprezentanţa în România a Comisiei Europene.
Moneda de 2 euro rămâne de departe cea mai afectată de această activitate infracţională, reprezentând aproape 2 din 3 monede euro falsificate identificate, arată sursa citată.
531.000 de bancnote euro false
În ceea ce priveşte bancnotele euro falsificate, în 2012 au fost retrase din circulaţie aproximativ 531.000, conform Băncii Centrale Europene, care este responsabilă cu protejarea bancnotelor împotriva falsificării.
Măsurile preventive, inclusiv legislaţia, analizele tehnice, coordonarea aplicării legii şi cooperarea judiciară le-au permis statelor membre să facă progrese în ceea ce priveşte eliminarea monedelor euro falsificate din circulaţie. Cu toate acestea, normele penale actuale trebuie să fie consolidate pentru a îmbunătăţi prevenirea, investigarea şi sancţionarea falsificării euro pe întreg teritoriul UE, deoarece statele membre au norme şi niveluri de protecţie divergente.
Noi reguli
În acest context, Comisia a adoptat la 5 februarie 2013 o propunere de directivă care stabileşte reguli minime privind sancţiunile. Aceasta va introduce instrumente de anchetă eficace şi va consolida măsurile preventive, permiţând analizarea falsurilor de către autorităţile competente, cu scopul de a creşte protecţia euro şi a altor monede prin intermediul măsurilor penale. Intrarea în vigoare, la 1 ianuarie 2012, a regulamentului privind autentificarea monedelor euro, care stabileşte normele aplicabile instituţiilor financiare pentru a se asigura că toate monedele euro pe care acestea le repun în circulaţie sunt autentice este, de asemenea, un instrument puternic de protejare a monedei euro împotriva falsificării.
Context
În conformitate cu normele UE, Comisia este responsabilă cu administrarea Centrului Tehnic şi Ştiinţific European (CTSE). CTSE analizează şi clasifică noile tipuri de monede euro falsificate prin ştanţare. Centrul are sediul în cadrul OLAF şi utilizează echipamentele şi instalaţiile tehnice ale Monetăriei din Paris (Monnaie de Paris). Comisia colaborează îndeaproape cu Banca Centrală Europeană (BCE), Europol, Interpol şi autorităţile naţionale competente. BCE este responsabilă de analizarea bancnotelor euro falsificate. Europol şi Interpol sprijină serviciile din statele membre însărcinate cu aplicarea legii în combaterea formelor grave de criminalitate organizată prin facilitarea schimbului de informaţii şi asigurarea analizei operaţionale şi strategice.