x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Morakot lasă numai durere în urmă: 153 de morţi şi 460 dispăruţi!

Morakot lasă numai durere în urmă: 153 de morţi şi 460 dispăruţi!

21 Aug 2009   •   00:00
Morakot lasă numai durere în urmă: 153 de morţi şi 460 dispăruţi!

Peste 460 de persoane sunt încă date dispărute, la aproape două săptămâni de la trecerea taifunului Morakot pe deasupra Taiwanului, în timp ce bilanţul morţilor s-a ridicat la 153, au precizat vineri echipele de salvare, potrivit AFP.



Numărul dispăruţilor pare să-l confirme pe cel avansat de preşedintele Ma Ying-jeou, care a spus că bilanţul ar putea depăşi 500 de morţi, în condiţiile în care numeroşi săteni au fost îngropaţi de vii în urma alunecărilor de teren. Joi, guvernul taiwanez a adoptat un buget special de 100 de miliarde de dolari taiwanezi (3 miliarde de dolari americani) pentru a le veni în ajutor sinistraţilor şi pentru a declanşa lucrările de reconstrucţie. Drapelele vor fi coborâte în bernă în timpul celor trei zile de doliu naţional începând de sâmbătă, a anunţat joi guvernul.

Preşedintele, foarte critic faţă de lentoarea cu care s-a intervenit în situaţiile de urgenţă provocate de taifun, şi-a cerut scuze şi a dat asigurări că va face faţă responsabilităţilor. În condiţiile în care, potrivit unui sondaj, numai 16% dintre taiwanezi mai au încă încredere în preşedinte iar trei membri ai guvernului şi-au prezentat demisiile, premierul a indicat că va decide luna viitoare în privinţa unei eventuale remanieri ministeriale.

Morakot este cel mai grav taifun care a lovit Taiwanul, precizându-se că amploarea sa ar fi superioară celei a taifunului care s-a soldat cu 667 de morţi şi 1.000 de dispăruţi.

Vor fi necesare cel puţin şase luni pentru reconstruirea drumurilor şi a podurilor distruse de uraganul Morakot, întoarcerea sinistraţilor din satele izolate de munte fiind pentru moment imposibilă, notează AFP.

×
Subiecte în articol: externe