Autoritatea Federală pentru Aviaţie din SUA a luat decizia de a devia anumite zboruri care trec peste Alaska în încercarea de a nu afecta morsele care suferă din cauza încălzirii globale.
Aproximativ 35.000 de morse s-au îngrămădit pe o plajă din nord-vestul statului Alaska, o situaţie nefirească pentru această specie, cauzată de dispariţia stratului de gheaţă din regiune, care a redus considerabil habitatul acestor mamifere.
Temerea este că dacă morsele s-ar speria de un avion care ar trece peste ele s-ar provoca un val de panică în care mii de exemplare, în special puii, ar fi strivite în îngrămădeală.
"Aceste animale au rămas pur şi simplu fără gheaţa pe care îşi petrec viaţa şi au fost forţate să se înghesuie la mal, pe plajă", a declarat Chadwick Jay, un ecologist care studiază viaţa sălbatică din Alaska.
Până în 2007 era inimaginabil ca aceste animale să părăsească sloiurile de gheaţă pentru a sta la mal pentru perioade mari de timp. Schimbările drastice ale climei, însă, au impus morselor acest comportament, spune Jay, care a văzut această "înghesuială" pe plajă în şase din ultimii opt ani.
"Dispariţia stratului de gheaţă duce la acest comportament, iar reducerea stratului de gheaţă este provocată de îngălzirea globală", spune Jay.
Autoritatea Federală pentru Aviaţie le-a impus piloţilor care au rute prin zonă să nu zboare la o altitudine mai joasă de 600 de metri şi să menţină o distanţă de minimum 800 de metri faţă de plaje. Elicopterele, care pot provoca mult mai uşor panică, nu au voie să coboare sub 900 de metri şi trebuie să stea la cel puţin 1,5 kilometri distanţă de colonia de morse.
Morsele sunt animale care nu obişnuiesc să stea vreme îndelungată în grupuri mari, petrecându-şi 80% din timp în apă.
Aglomerări similare s-au observat şi în Siberia.