În Sikkim, "douăzeci și nouă de cadavre au fost recuperate din diferite locuri", a declarat un oficial de stat, Anilraj Rai.
În Bengalul de Vest vecin, alte 48 de cadavre au fost găsite, potrivit poliției din districtul Jalpaiguri.
Mai mult de 100 de persoane sunt în continuare date dispărute, potrivit ultimului raport, potrivit AFP.
Nivelul apei de-a lungul râului Teesta a revenit la normal, la patru zile după inundațiile declanșate de revărsarea unui lac glaciar, a declarat un oficial de la centrul de control al dezastrelor din statul Sikkim.
Lacul Lhonak, care s-a revărsat miercuri, provocând distrugeri pe scară largă, se află la poalele unui ghețar, în apropiere de Kangchenjunga, al treilea cel mai înalt munte din lume.
Poduri, drumuri și linii telefonice au fost distruse de ape, ceea ce complică și mai mult evacuările. Peste 2.500 de persoane au fost salvate, dar alte 3.000 de persoane sunt încă blocate în tabere de ajutor improvizate în nordul statului, deoarece operațiunile de salvare aeriene au fost întârziate din cauza vremii nefavorabile. În total, peste 1.200 de case au fost avariate, potrivit autorităților din Sikkim.
Printre morți se numără opt soldați ai armatei indiene staționați în Sikkim, care se află la granița îndepărtată a Indiei cu Nepal și China și are o prezență militară importantă.
Între 2011 și 2020, ghețarii din Himalaya s-au topit cu 65% mai repede decât în deceniul precedent din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui raport publicat în iunie de Centrul internațional pentru dezvoltarea integrată a munților (ICIMOD), cu sediul în Nepal. Temperatura medie de la suprafața Pământului a crescut cu aproape 1,2 grade Celsius din perioada preindustrială, dar regiunile montane înalte din întreaga lume s-au încălzit de două ori mai rapid, potrivit climatologilor.
(sursa: Mediafax)