x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moş Crăciun din Coreea de Nord a fost concediat pe caz de boală

Moş Crăciun din Coreea de Nord a fost concediat pe caz de boală

16 Iul 2012   •   10:16
Moş Crăciun din Coreea de Nord a fost concediat pe caz de boală

Seful armatei nord-coreene a fost inlaturat din toate functiile, 'din motive medicale' - a anuntat luni KCNA, agentia de presa de la Phenian, citata de Le Monde.

Ri Yong-ho (69 de ani) a jucat un rol-cheie in succesiunea la putere a lui Kim Jong-un. Practic, in rol de Mos Craciun, s-a asigurat ca al treilea Kim din 'dinastie' va primi cadou Coreea de Nord, in decembrie 2011.

Ri a fost unul dintre cele sapte cadre superioare de partid sau militare care au stat lipite de catafalcul raposatului lider Kim Jong-il, alaturi de fiul-mostenitor. In ultimele luni, seful militar a fost vazut in numeroase ocazii in compania noului lider de la Phenian.

Citeste si Liderul nord corean l-a privit pe Mikey Mouse drept in ochi

'Este neobisnuit faptul ca anuntul a fost facut atat de rapid', considera ministerul Unificarii din Coreea de Sud. Le Monde citeaza ipotezele a doi experti sud-coreeni.

Unul dintre ei, profesor de studii nord-coreene, crede ca Ri a cazut probabil in dizgratia noului Kim sau a pierdut o lupta pentru putere cu alti conducatori militari. Profesorul aminteste ca Phenianul face rareori 'concedieri' din motive de sanatate in randul demnitarilor, intre care multi sunt foarte batrani.

Un al doilea expert crede ca tanarul lider Kim Jon-un incearca sa intareasca controlul partidului asupra armatei - devenuta prea puternica in urma politicii 'armata pe primul loc', promovata de tatal sau.

Armata nord-coreeana este a patra din lume, ca efective: 1,2 milioane de oameni, la o populatie totala de 24 milioande de locuitori.

×