x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova - Supermarketul miliardarilor

Moscova - Supermarketul miliardarilor

de Ana Ilie    |    31 Oct 2006   •   00:00
Moscova - Supermarketul miliardarilor

Lume, lume! In Capitala Rusiei s-a deschis Targul Milionarilor, unde noii si mai vechii bogati isi pot realiza cele mai trasnite, opulente sau de prost gust visuri. Pentru a intra la targ ai nevoie doar de un bilet de 40 de dolari. Pentru a intra in joc, de mult mai mult.

Bogatanii rusi nu mai trebuie sa se depalseze, cel putin zilele acestea, in Occident, pentru a-si satisface cele mai opulente dorinte. Pentru trei zile, mai-marii Rusiei la capitolul conturi in banca gasesc chiar sub nasul lor tot ce poftesc, inclusiv telefoane mobile batute in diamante galbene la care isi pot face afacerile in stil "nouveau-riche", suzete de aur pentru micutii care vor mosteni averile lor si vile in paradisuri fiscale unde isi pot dosi banii negri.

POFTICIOSI. Moscovitii bogati se amesteca bucurosi cu gura-casca, sub cupola centrului de expozitii Crocus-Expo, si intre doua cupe cu sampanie si o inghititura din caviarul cel mai fin asculta pofticiosi descrierea celui mai scump model de telefon mobil, batut in diamante galbene, si valorand impresionanta suma de un milion de dolari. "Este conceput special pentru Rusia", explica vanzatorii celor interesati, sperand ca printre ei s-ar putea afla vreun cumparator. Tot cu un milion de dolari, echivalentul bacsisului pentru multi dintre prospetii imbogatiti rusi, se poate cumpara, direct de la targ, un hectar de pamant si o casa cu opt dormitoare in Insulele Canare, unde soarele arde tot anul. Ieftin, daca te gandesti ca o viluta la periferia Moscovei te poate duce si la trei milioane de dolari, plus un milion de dolari pentru elicopterul necesar evitarii ambuteiajelor. Evident, si aparatul de zbor tot de la targ poate fi achizitionat, pentru a scuti "beneficiarul" de eforturi suplimentare. Ca la supermarket. Si mai ieftine sunt casutele din insula particulara Taborcillo, din apropiere de Panama, o bagatela la doar 240.000 de dolari, pret in care este inclusa si rezidenta intr-un paradis fiscal. Pentru cei care simt nevoia de o tarie dupa toate aceste achizitii costisitoare, se poate achizitiona un mic remediu pentru zilele triste, tot cu eticheta de un milion de dolari, anume o sticla de whisky Glenfiddich din anul 1937.

VANZARE USOARA. Nici unul dintre vanzatori nu-si face probleme ca la spartul targului se va intoarce cu marfa nevanduta acasa. Moscova are mai multi miliardari pe metrul patrat decat Londra, fiind depasita doar de New York. In cele trei zile, organizatorii cred ca vor fi vandute bunuri de lux in valoare de jumatate de miliard de dolari, pentru ca nici unul dintre cei 44 de oligarhi si sute de bogatasi mai mici nu poate rezista chemarii "Milionari din Rusia uniti-va!".

PROST GUST
"Transformarea s-a produs prea repede si gusturile Rusiei nu sunt inca formate. Le lipseste finetea"
  • Nadejda Verhovteva
    profesor la Universitatea din Moscova
  • ×
    Subiecte în articol: externe dolari