x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Muntenegru ripostează la afirmaţiile făcute de Trump şi subliniază contribuţia sa la stabilitate şi pace

Muntenegru ripostează la afirmaţiile făcute de Trump şi subliniază contribuţia sa la stabilitate şi pace

19 Iul 2018   •   18:09
Muntenegru ripostează la afirmaţiile făcute de Trump şi subliniază contribuţia sa la stabilitate şi pace

Muntenegru a ripostat joi la afirmaţiile preşedintelui american Donald Trump care a numit acest stat o "ţară mică" populată de oameni "foarte agresivi", autorităţile de la Podgorica subliniind contribuţia ţării la stabilitatea şi pacea mondiale, relatează AFP. 

Ţară turistică din Balcani, riverană Mării Adriatice, Muntenegru a aderat la NATO în primăvara anului 2017, spre nemulţumirea Rusiei şi în pofida ostilităţii unei mari părţi a celor peste 600.000 de locuitori, în cea mai mare parte slavi ortodocşi. 

Dotată cu o armată de cel mult 2.000 de soldaţi, Muntenegrul contribuie "la pace şi stabilitate, nu numai pe continentul european, ci şi în întreaga lume", mai ales "alături de soldaţii americani în Afganistan", se arată într-un comunicat difuzat şi în limba engleză de guvernul muntenegrean. 

Muntenegru este "un stat stabilizator în regiune", a subliniat guvernul de la Podgorica, fiind "singurul care nu a fost teatru de luptă în timpul dezmembrării fostei Iugoslavii". 

Pe atunci membri ai armatei iugoslave, soldaţii muntenegreni au participat totuşi alături de sârbi la războiul de independenţă din Croaţia (1991-1995), în special la asediul sângeros de la Dubrovnik. Dar, asemenea Macedoniei (1991), propria sa declaraţie de independenţă faţă de Serbia, în 2006, nu a condus la război. 

În timpul acestor conflicte din fosta Iugoslavie (soldate cu aproximativ 130.000 de morţi), Muntenegru a primit şi protejat 120.000 de persoane, se arată în comunicat. 

Ţară mică sau mare, "ceea ce contează este nivelul la care plasaţi valorile libertăţii, ale solidarităţii şi ale democraţiei. În numele acestor principii, prietenia şi alianţa dintre Muntenegru şi Statele Unite ale Americii sunt puternice şi inalienabile", a conchis guvernul muntenegrean. 

Preşedintele american Donald Trump a declarat într-un interviu acordat marţi postului de televiziune Fox News că are îndoieli cu privire la clauza de apărare colectivă a NATO, el făcând referire la Muntenegru. "Muntenegrul este o ţară mică, cu oameni foarte puternici; sunt oameni foarte agresivi. Ei pot deveni agresivi şi, felicitări, sunteţi în cel de-Al Treilea Război Mondial", a spus Trump.AGERPRES

×
Subiecte în articol: muntenegru donald trump raspuns