"Este într-adevăr o veste proastă. Este o cifră uriașă, o cifră care este mai mare ca niciodată", a declarat Claudia Coppa, autoarea principală a raportului publicat cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, conform AFP.
Mutilarea genitală feminină, cunoscută sub numele de MGF, poate include îndepărtarea parțială sau totală a clitorisului, precum și a labiilor mici, și suturarea deschiderii vaginale pentru a o îngusta.
MGF, care poate provoca sângerări sau infecții fatale, poate avea, de asemenea, consecințe pe termen lung, cum ar fi probleme de fertilitate, complicații la naștere, nașterea de copii morți și relații sexuale dureroase.
Africa adăpostește cel mai mare număr de supraviețuitoare ale MGF, cu peste 144 de milioane, înaintea Asiei (80 de milioane) și a Orientului Mijlociu (6 milioane), potrivit studiului realizat în 31 de țări în care această practică este frecventă.
Creșterea globală este cauzată în mare parte de creșterea populației în anumite țări, însă raportul a evidențiat progresele înregistrate în reducerea prevalenței în alte locuri.
În Sierra Leone, procentul fetelor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani care au suferit mutilări genitale a scăzut în 30 de ani de la 95 la sută la 61 la sută.
Etiopia, Burkina Faso și Kenya au înregistrat, de asemenea, scăderi puternice.
Dar în Somalia, 99 la sută dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani au suferit mutilări genitale, la fel ca și 95 la sută în Guineea, 90 la sută în Djibouti și 89 la sută în Mali.
"Observăm, de asemenea, o tendință îngrijorătoare, conform căreia tot mai multe fete sunt supuse acestei practici la vârste mai mici, multe dintre ele înainte de a împlini cinci ani", a declarat Catherine Russell, șefa UNICEF, într-un comunicat.
"În unele societăți, de exemplu, este considerat un rit necesar, în alte contexte este o modalitate de a păstra, de exemplu, castitatea fetelor. Este un mod de a controla sexualitatea fetelor", a spus ea.
Mamele se pot opune personal procedurii și "își amintesc durerea... dar uneori durerea este mai mică decât rușinea, este mai mică decât consecințele la care vor trebui să asiste, ele și fiicele lor, dacă nu se conformează așteptărilor".
"Acestea nu sunt mame rele", a spus Coppa. "Ele încearcă să facă ceea ce cred că se așteaptă de la ele și de la fiicele lor".
De exemplu, fetele care nu au fost supuse MGF ar putea suferi "repercusiuni", cum ar fi faptul că nu sunt luate în considerare pentru căsătorie.
UNICEF, agenția ONU pentru copii, continuă să facă presiuni pentru adoptarea unor legi care să interzică MGF, dar și importanța educației fetelor în eradicarea acesteia.
În ceea ce privește rolul bărbaților și al băieților, în timp ce în unele țări aceștia sunt în favoarea continuării MGF, în altele femeile și fetele sunt cele care ezită să renunțe la această practică străveche.
(sursa: Mediafax)