x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Muzeul de Istorie Naturală din New York va demonta statuia lui Theodore Roosevelt

Muzeul de Istorie Naturală din New York va demonta statuia lui Theodore Roosevelt

22 Iun 2020   •   11:06
Muzeul de Istorie Naturală din New York va demonta statuia lui Theodore Roosevelt
Sursa foto: Hepta

Muzeul de Istorie Naturală din New York urmează să demonteze statuia lui Theodore Roosevelt, cel de-al 26-lea preşedinte al Statelor Unite, aflată la intrarea principală, transmite dpa.

Autoritățile locale au acceptat cererea instituției. Primarul Bill de Blasio a declarat că aceasta trebuie îndepărtată întrucât 'prezintă explicit negrii şi indigenii ca subjugaţi şi inferiori rasial'. 

Monumentul îl reprezintă pe Roosevelt călare, însoţit pe jos de un indian şi un războinic african. Instituţia de cultură a considerat că statuia

În schimb, Sala Biodiversităţii, din muzeu, va fi redenumită după preşedinte, a cărui familie se află printre fondatori. Un stră-strănepot al lui Roosevelt este în prezent membru în consiliul de administraţie.

Problema monumentului este subiect de discuție de mai mulți ani. În perioada 2017-2018, o comisie a dezbătut posibilitatea înlăturării statuii. Aceasta a fost creată în 1925, la șase ani de la moartea lui Roosevelt, şi instalată în 1940. 

În 2019, muzeul a deschis o expoziţie intitulată Abordarea Statuii, legată de istoria acesteia şi sentimentele populației faţă de ea.

Muzeul de Istorie Naturală din New York s-a confruntat multă vreme cu probleme rasiale privind expoziţiile găzduite şi trecutul său.

Unul din primii oameni de ştiinţă care au lucrat acolo, paleontologul şi geologul Henry Fairfield Osborn, preşedintele instituţiei timp de 25 de ani, considera valabile teoriile eugeniei.

În anii 1960, activiştii pentru drepturile civile au contestat expoziţiile care reflectau aceste convingeri, iar muzeul a înlocuit Sala Vârstei Omului, deschisă de Osborn în 1920, cu o zonă de expunere numită Sala Biologiei Omului. 

×