x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe N-aduce anul ce-aduce uraganul

N-aduce anul ce-aduce uraganul

de Mihaela Biliovschi    |    04 Noi 2005   •   00:00
N-aduce anul ce-aduce uraganul
Corespondenta din Washington
Rezervele reduse plus cererea imensa au facut ca un baril de petrol sa coste aproape 70 de dolari pe piata mondiala. Aceste doua date ale ecuatiei au adus un total de 9,9 miliarde de dolari profit unei companii petroliere americane in doar trei luni. La celalalt pol, celebra Cruce Rosie Americana se zbate in probleme financiare din cauza numarului mare de sinistrati pe care trebuie sa-i ajute. Totul, din cauza sezonului uraganelor!

Cat de mare poate fi profitul unei firme americane in doar trei luni? Sa zicem, in moneda romaneasca, 29.700.000.000 lei noi. Sau in lei vechi, ca da mai mult, 297.000.000.000.000. Ca sa nu lungim cifra, o dam simplu, 9,9 miliarde de dolari. "Doar atat" a obtinut, profit net, compania americana Exxon Mobil Corporation pe perioada celor trei luni in care uraganele si-au facut de cap pe meleagurile lui Columb. E mult, e putin? Americanii spun ca e "inimaginabil".

BOGATIA UNORA. In timp ce Golful Mexicului s-a zbatut intre uragane, cu pauza de cateva zile de soare, compania petroliera americana Exxon Mobil a realizat profitul record al anului. Pretul unui singur galon (3,78 litri) de benzina a trecut considerabil de 3 dolari, iar compania a vandut in valoare totala de 100 miliarde de dolari in numai trei luni. Fapt ce plaseaza Exxon Mobil Corp. in fruntea tuturor companiilor americane pe anul 2005. Reprezentantii companiei sunt totusi modesti. Spun ca profitul si vanzarile sunt satisfacatoare, usor peste medie, desi a fost evaluat in crestere cu 75% fata de perioada similara a anului 2004.

Analistii financiari apreciaza ca declaratiile oficialilor de la Exxon sunt cel putin ciudate, avand in vedere ca fiecare companie face tot posibilul sa exagereze cifra profitului si nu sa-i diminueze semnificatia. O explicatie ar fi modestia managerilor si respectul lor fata de victimele uraganelor.

Repejor, din urma, vine compania Royal Dutch Shell PLC, care se lauda cu un profit foarte strans de cel al companiei americane: 9,03 miliarde de dolari, in crestere cu 68% fata de perioada similara a anului precedent. Compania petroliera londoneza BP PLC a raportat, la randu-i, profit de 6,53 miliarde dolari, in crestere cu doar 34 procente.

SARACIA ALTORA. La celalalt pol, Crucea Rosie Americana a anuntat, in aceeasi zi in care se anunta "minunea" de la Exxon, ca a facut un imprumut de 340 milioane de dolari. Fondurile financiare au fost epuizate in totalitate, in tentativele de ajutorare a sinistratilor uraganelor. Pe langa cele 340 milioane de dolari, spun oficialii, mai adauga necesarul pentru ravagiile Ritei. Astfel, pentru prima data, in istoria ei de 124 de ani, celebra agentie americana s-a vazut in impas financiar, fiind nevoita sa apeleze la imprumut. Responsabilitatea este cu atat mai mare cu cat agentia caritabila a fost puternic sustinuta din banii Guvernului, care considera Crucea Rosie un element-cheie in cazul raspunsului pentru dezastre.

×
Subiecte în articol: externe dolari