x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NARCOVACANŢĂ / Sarkozy a petrecut în Mexic pe banii unui miliardar acuzat de trafic cu droguri

NARCOVACANŢĂ / Sarkozy a petrecut în Mexic pe banii unui miliardar acuzat de trafic cu droguri

de Sînziana Stancu    |    13 Mar 2009   •   00:00
NARCOVACANŢĂ  /  Sarkozy a petrecut în Mexic pe banii unui miliardar acuzat de trafic cu droguri

Şeful statului francez şi soţia lui au stat, în vacanţa petrecută în Mexic, în hotelul unui miliardar acuzat de trafic de narcotice.
 



În timp ce Palatul Elysee afirmă că statul mexican a suportat sejurul petrecut de cuplul prezidenţial francez, Nicolas şi Carla Sarkozy, un “înalt diplomat mexican” a declarat postului RTL că lucrurile au stat cu totul altfel. Oficialitatea mexicană a adfirmat că Sarko şi Carla nu au stat în vreuna dintre reşedinţele prezidenţiale, ci în hotelul de lux al unui miliardar acuzat de trafic de droguri, Roberto Hernandez Ramirez, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Mexic. Oricare ar fi adevărul, suspiciunile asupra sincerităţii de la Elysee sunt în mare parte întemeiate, deoarece statul mexican nu ar fi fost obligat să suporte o vacanţă privată a vreunui şef de stat, oricare ar fi fost el, mai ales într-o locaţie privată.

REPUTAŢIE ÎNDOIELNICĂ

Bancherul Ramirez, fost director al băncii Banamex şi membru în Consiliul de Administraţie al Citigroup, una dintre cele mai mari instituţii financiare din lume, are o reputaţie cel puţin îndoielnică, scrie rue89.com. În anii ’90, el a fost anchetat de către autorităţile mexicane pentru tranzit cu cocaină provenită din America de Sud şi spalare de bani. În 1999, jurnalistul Al Giordano cita în Boston Phoenix o anchetă a autorităţilor mexicane, făcută de jurnalul mexican Por Esto.  “Potrivit jurnalului (Por Esto, n.r) şi surselor sale, proprietăţile de coastă achiziţionate de Hernandez la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90 serveau ca punct de intrare pentru cantităţi masive de cocaină, livrate cu ajutorul vedetelor rapide columbiene. De acolo, tone întregi de droguri erau încărcate în avioane mici şi trimise în nord, de pe aerodromul privat al lui Hernandez. El spăla banii proveniţi din traficul cu droguri prin intermediul lanţurilor sale hoteliere, care erau goale.”



TRIUNGHIUL COCAINEI
Ancheta ziarului mexican a fost un adevărat tur de forţă. A durat 26 de luni, timp în care investigaţiile s-au făcut pe 43 de kilometri de coastă, în care erau aşezate proprietăţile narcotraficantului, o zonă poreclită “triunghiul cocainei”. Publicaţia a mers şi mai departe, depunând plângeri penale împotriva lui Ramirez, pentru trafic de droguri, furt de comori arheologice naţionale şi pagube provocate unei rezervaţii naturale de traficul cu cocaină.  

CLINTON, LUAT ÎN COLIMATOR
Al Giordano, cunoscut în toată lumea ca specialist în problemele traficului cu droguri din America Latină, a scris la un moment dat, sub titlul “Clinton şi prietenii lui narco-mexiccani”, un articol în care dezvăluia că Ramirez a găzduit o întâlnire, în Yucatan, între foştii preşedinţi Bill Clinton şi Ernesto Zedillo. El l-a mai acuzat în 2007  pe traficantul de cocaină că a fost şi gazda unei întâlniri similare, tot pe propietatea sa din Yucatan, între fostul preşedinte american George W. Bush şi cel mexican, Felipe Calderon. Se zvoneşte că, în calitate de prieten apropiat cu Calderon şi la recomandarea lui, Ramirez ar fi găzduit şi cuplul prezidenţial francez.

×
Subiecte în articol: externe droguri