x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Natasha Richardson a întors din drum ambulanţa

Natasha Richardson a întors din drum ambulanţa

de Irina Cristea    |    21 Mar 2009   •   00:00

Moartea actriţei Natasha Richarsdon ar fi putut fi evitată dacă ambulanţa chemată imediat după accidentul acesteia nu ar fi fost întoarsă din drum, scrie The Times.



Cotidianul britanic citează mărturia lui Yves Coderre, şeful ambulanţei din Mont Tremblant, staţiunea canadiană unde Richardson lua lecţii de schi. Actriţa a căzut, pe o pârtie pentru începători, şi s-a lovit la cap. Aparent, căzătura a părut lipsită de gravitate dar, la o oră după incident, starea de sănătate a femeii a început să se deterioreze. A fost transportată la un spital din Montreal, apoi trimisă de urgenţă, cu elicopterul, la New York. Acolo, medicii nu au putut decât să constate decesul. Cauza - un hematom cerebral provocat de căzătură.

A REFUZAT ÎNGRIJIRILE
Yves Coderre spune că ambulanţa chemată de cei care i-au acordat actriţei primele îngrijiri a fost întoarsă din drum. "Când suferi un traumatism cranian, se poate declanşa sângerarea. Starea pacientului se poate deteriora într-o oră sau în câteva zile. Uneori, oamenii nu au cum să îşi dea seama cât de gravă e situaţia. Noi îi avertizăm că îşi riscă viaţa, dar unii dintre ei chiar ne râd în faţă", spune Coderre.

De altfel, aceasta a fost şi prima reacţie a Natashei Richardson - a făcut haz de căzătură şi a plecat la hotelul unde era cazată. Monitorii i-au recomandat de două ori să consulte un medic, dar ea a refuzat să fie consultată, motiv pentru care ambulanţa care pornise spre ea a făcut cale-ntoarsă.

"WALK AND DIE"
O oră mai târziu, efectele căzăturii au început să se facă simţite: dureri de cap, ameţeală, amorţeală. Natasha Richardson a fost dusă, în sfârşit, la spital, dar a fost prea târziu. Experţi citaţi de presa britanică au invocat, în cazul ei, sindromul "walk and die" (mori pe picioare - n.r.). Pacientul care suferă de acest sindrom mai este lucid o perioadă după trauma suferită, după care se declanşează sângerarea fatală.

Dacă ar fi fost tratată mai repede, viaţa actriţei ar fi putut fi salvată, crede şi Eugene Flamm, specialist neorochirurg din New York. "Dacă i se făcea o radiografie în prima oră după incident, s-ar fi văzut că pe creier se formează un cheag de sânge şi ar fi operat-o", spune el.

×
Subiecte în articol: externe