Într-un moment în care mocneşte încă scandalul diplomatic dintre România şi Ungaria pe tema arborării steagului secuiesc, cotidianul Wiener Zeitung publică un editorial al specialistului în politică şi ştiinţele comunicării, Haimo Handl, intitulat “Boala europeană”. Handl scoate în evidenţă temerea că, “dacă în viitorul foarte apropiat nu se va întreprinde ceva împotriva naţionalismului şi şovinismului, organismul Europa riscă să moară”.
Liderii
El consideră că miezul problemei nu trebuie căutat în ţările din estul Europei, ci chiar în rândul celor care conduc UE. “Boala europeană pare să devină letală. Nu vorbim de Euro-criză, nici de corupţia scumpă, nici măcar de aventurile militare ale UE sau de inamicii şi politica ei externă, ci de demonizarea în creştere a naţionalismului şi a şovinismului. Acestea slăbesc fatal UE şi duc principiile şi obiectivele ei în absurd. Asta se întâmplă nu doar în ţările din sudul Europei, unde liderii încearcă să distragă atenţia de la eşecul lor, aşa cum a făcut-o recent, deja condamnatul Silvio Berlusconi, care a indicat Germania ca fiind oaia neagră care trebuie mereu să rămână datoare şi să plătească indiferent pe numele cui vine factura. Destabilizarea statului de drept, caracterizat prin standarde vest-europene, dovedeşte că în ţări precum Ungaria, România şi Bulgaria, vechiul demon al unor regimuri nedemocratice este încă puternic ancorat şi gravat. Trebuie să ne aşteptăm la ce este mai rău, totul sub pardesiul muribundei Uniuni, care încearcă fără folos să ignore, să contrazică şi uneori să vindece această boală europeană”, scrie Wiener Zeitung.
Marea Britanie-modelul negativ
Haimo Handl indică Marea Britanie ca fiind un izvor nesecat în această “boală europeană”. “Tensiunea cea mare nu este provocată de vreun dictator după bunul plac din Estul sau din Sudul Europei, ci tocmai de premierul unei democraţii bătrâne şi onorabile, care, deşi a aderat, a avut de la început rezerve faţă de formarea şi politica UE. Marea Britanie a fost obligată să accepte dureroasele realităţi de după Al Doilea Război Mondial. Pragmatismul politic nu a fost urmat şi de o schimbare a mentalităţii. Britanicii se consideră încă acei stăpâni care pot colabora cu răii continentului doar atât cât le este de folos, şi asta pe cheltuiala Europei. În ciuda avertizărilor date de unii oameni de afaceri realişti şi de unii politicieni neînfricaţi, mutările premierului David Cameron, care a lansat un referendum pe tema statutului de membru UE al Marii Britanii, confirmă realităţile. Nu este exclus ca în aceste condiţii celelalte state UE să acorde atenţii speciale pentru britanici, gest care ar cimenta şi răsplăti inegalitatea, chiar de nu vor fi în stare să explice pe înţelesul propriului electorat din ţările de provenienţă. Critica premierului Cameron nu a fost nejustificată, însă calculul său şi adevăratele motive ale demersului său sunt mai degrabă nedrepte şi eurofobe. El confirmă demonul şovinismului şi al naţionalismului iraţional şi întăreşte astfel agresivitatea bolii europene”, opinează autorul articolului.
Viitorul sumbru
“Europa, acest organism bolnav care dispune de un Parlament fără putere legislativă şi de un Consiliu fără control democratic, va ajunge în colaps, dacă nu se vor lua măsuri concrete de vindecare, dacă înţelepciunea nu va fi impusă. Mecanismul păcii de odinioară, cutezanţa de a construi o Europă fără graniţe naţionale, este rănit letal şi riscă să piară pe propria-i limbă. În ciuda premiului Nobel pentru Pace pe care UE l-a primit anul trecut”, îşi încheie Haimo Handl editorialul din Wiener Zeitung.