x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Naţiunile Unite: Nu știm cine a comis atacul asupra barajului din Ucraina

Naţiunile Unite: Nu știm cine a comis atacul asupra barajului din Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    06 Iun 2023   •   23:30
Naţiunile Unite: Nu știm cine a comis atacul asupra barajului din Ucraina
Sursa foto: Hepta

Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, a declarat, marţi seară, că nu cunoaşte cine a comis atacul asupra barajului din sud-estul Ucrainei, dar a atribuit responsabilitatea generală Rusiei, din cauza invaziei militare.

Antonio Guterres a afirmat că nu există informaţii din surse independente despre autorii atacului asupra barajului Hidrocentralei Kahovka. "Dar un lucru este clar, este încă o consecinţă devastatoare a invaziei ruse în Ucraina", a declarat Guterres, conform site-ului Tagesschau.de.

"Tragedia de astăzi este încă un exemplu despre cât de înspăimântător este războiul pentru oameni", a subliniat Guterres, cerând oprirea atacurilor asupra infrastructurii civile.

Secretarul general al Naţiunilor Unite a anunţat asistenţă umanitară pentru aproximativ 16.000 de oameni rămaşi fără locuinţe în urma inundaţiilor generate de distrugerea barajului de pe Fluviul Nipru.

Administraţia de la Kiev a atribuit Rusiei atacul asupra barajului Hidrocentralei Kahovka. Conform autorităţilor ucrainene, orăşelul Nova Kahovka şi alte 23 de localităţi rurale au fost inundate. Ucraina cere o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU. "Atacul asupra barajului demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei. Este un act scandalos, care pune în pericol mii de civili şi generează daune grave asupra mediului înconjurător", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Barajul Hidrocentralei Kahovka se află pe Fluviul Nipru, în regiunea ucraineană Herson, şi este sub ocupaţia forţelor militare ruse. În acest context, Rusia a atribuit Ucrainei atacul, care ar avea rolul afectării zonelor sub ocupaţie rusă, inclusiv perturbării alimentării cu electricitate a regiunii Crimeea, anexată de Rusia din 2014. "Transmitem clar că este vorba de un act de sabotaj comis de partea ucraineană, orchestrat şi comis de regimul de la Kiev", a acuzat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: atac baraj ucraina