x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO admite uciderea a 8 copii afgani într-un raid aerian (VIDEO)

NATO admite uciderea a 8 copii afgani într-un raid aerian (VIDEO)

13 Feb 2012   •   11:00
NATO admite uciderea a 8 copii afgani într-un raid aerian (VIDEO)

Sapte copii cu varste intre 6 si 14 ani si unul in pragul varstei majoratului au fost ucisi, miercuri, in provincia Kapisa din Est-ul Afganistanului, in urma unui raid aerian. Astazi, oficialii NATO au admis responsabilitatea pentru aceasta tragedie, relateaza Reuters.

Generalul de Brigada Carsten Jacobson, purtator de cuvant al ISAF (Forta Militara Internationala din Afganistan) a declarat ca operatiunea impotriva insurgentilor din zona a fost derulata 'in conformitate cu regulile NATO in privinta atacurilor aeriene, reguli care au fost revizuite la presiunea guvernului afgan'.

Pe de alta parte, parlamentarul afgan Mohammad Tahir Safi, trimisul in zona al presedintelui Hamid Karzai, a declarat ca atacul, solicitat de infanteristi francezi, nu a fost aprobat de partea afgana, tocmai datorita pericolului de a fi ucisi civili. Cu toate acestea, atacul s-a produs, pilotii lansand doua bombe asupra grupului de copii, care pastoreau o turma de oi. Posibil, pilotii au fost indusi in eroare de focul aprins de copii, pentru a se incalzi.

Dupa 11 ani de razboi intre NATO si talibani, bilantul civililor ucisi a ajuns la 3.021, majoritatea fiind victimele insurgentilor si 'doar' 187 ale militarilor ISAF.

Cu toate acestea, tragediile provocate de americani si de aliatii lor i-au radicalizat pe cei mai multi dinte afgani. Cand copii nevinovati sunt ucisi, nu este de mirare ca altii sunt racolati cu usurinta de insurgenti, pentru a fi transformati in teroristi sinucigasi.

Doi copii de 10 ani, care, cu doar cateva luni in urma, au fost eliberati printr-un decret prezidential, dupa ce incercasera atacuri sinucigase, au fost prinsi, din nou, cu explozibili asupra lor, in Kandahar.

×
Subiecte în articol: nato ucide 8 copii afganistan