x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO anunţă că va reanima organismul de consultare şi dialog cu Rusia

NATO anunţă că va reanima organismul de consultare şi dialog cu Rusia

02 Dec 2015   •   17:55
NATO anunţă că va reanima organismul de consultare şi dialog cu Rusia
Sursa foto: Magnus Fröderberg/norden.org

NATO va încerca să reanimeze un organism de consultare cu Rusia, inactiv de un an şi jumătate din cauza crizei din Ucraina, la solicitarea Germaniei, care vrea să relanseze dialogul, transmite AFP.

"Voi analiza modul în care putem folosi Consiliul NATO-Rusia ca un instrument de angajament politic", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după o reuniune ministerială a Alianţei care se încheie miercuri la Bruxelles.

"Voi face acest lucru cu ambasadorii" celor 28 de ţări membre ale Alianţei, a adăugat Stoltenberg în faţa presei.

Şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a explicat că a îndemnat statele aliate "să analizeze mijloacele de a reduce riscurile şi de a face schimb de informaţii cu Rusia".

"Avem experienţe extrem de divergente cu Rusia", a subliniat Steinmeier. Există, pe de o parte, aplicarea 'dificilă' a acordurilor de la Minsk şi încălcările asupra armistiţiului în estul Ucrainei şi, pe de altă parte, atitudinea 'constructivă' a Moscovei în favoarea unei reglementări politice a conflictului sirian, a explicat el.

"Consiliul NATO-Rusia nu va rămâne nefolosit pe termen nedefinit", a pledat el.

Relaţiile dintre NATO şi Rusia s-au degradat considerabil de la începutul crizei ucrainene la finele lui 2013.

După anexarea peninsulei Crimeea în martie 2014 şi începutul ofensivei rebelilor proruşi în estul Ucrainei, Alianţa a suspendat orice cooperare cu Moscova, dând însă asigurări că vor rămâne deschise canalele de dialog politic.

Totuşi, din cauza continuării tensiunilor, din iunie 2014 nu a mai avut loc nicio reuniune a Consiliului NATO-Rusia.

SUA, care s-au opus până acum reunirii acestei instanţe de dialog, s-au aliat propunerii Germaniei, trăgând după ele 'toţi Aliaţii din Europa Occidentală' şi obţinând şi acceptul ţărilor din Est, a precizat pentru AFP un diplomat.

Aliaţii şi-au reiterat totodată avertismentele la adresa Rusiei, acuzată că îi susţine pe rebelii separatişti în estul Ucrainei. "Riscul reluării violenţelor există în continuare", în pofida "câtorva progrese" în aplicarea acordurilor de la Minsk, a declarat miercuri Stoltenberg.

×
Subiecte în articol: jens stoltenberg nato Rusia dialog