Moralul Ucrainei rămâne ridicat, dar speranțele lui Volodimir Zelenski de a ține piept forțelor rusești depind de ajutorul occidental în trei domenii-cheie, susține expertul militar Jacob Parakilas, cercetător principal la prestigiosul grup de reflecție „RAND Europe”.
Acesta a acordat un interviu în exclusivitate pentru Express.co.uk, după apariția unui raport întocmit recent de „Royal United Services Institute” (RUSI), institut de cercetare pe probleme de apărare și securitate din Marea Britanie, potrivit căruia Rusia a masat peste jumătate de milion de soldați în apropierea graniței ucrainene, sperând să dea o lovitură decisivă, la mai bine de doi ani de la invazia sa.
Profesorul Parakilas a recunoscut că semnele sunt de rău augur pentru Kiev, precizând că este crucial ca liderii occidentali să-l susțină în continuare pe Zelenski.
Radiografia războiului
„După un 2023 destul de neconcludent, inițiativa militară este acum destul de clar de partea Rusiei, iar Moscova încearcă să capitalizeze avantajul”, a spus Parakilas.
„Această fază a războiului seamănă puțin cu vara anului 2022, atunci când armata rusă a renunțat la încercarea inițială de a forța un sfârșit rapid al războiului prin asaltul asupra Kievului și, în schimb, s-a mulțumit să își folosească masiv artileria și forțele aeriene superioare pentru a bombarda fără discriminare liniile ucrainene înainte de a avansa cu grupuri masive de infanterie și vehicule blindate”, a adăugat el.
O astfel de strategie a produs pierderi rusești „enorme”, a spus Parakilas, menționând, în același timp, că trupele lui Putin au reușit, de asemenea, să cucerească destul de mult teritoriu, înainte ca tranșele de ajutor occidental - în special armele de atac de precizie cu rază lungă de acțiune, precum M142 HIMARS și lansatoarele de rachete M270 - să ofere ulterior Ucrainei capacitatea de a lovi centrele de comandă rusești, concentrările de trupe și depozitele de muniții ale inamicului.
„Acest lucru, la rândul său, a încetinit forțele rusești și a oferit Ucrainei capacitatea de a se regrupa înainte de contraofensiva sa de succes din toamnă”, a reamintit expertul militar. „În esență, povestea de până acum a războiului a fost trecerea inițiativei militare dintr-o parte în alta, pe măsură ce ambele tabere s-au adaptat la slăbiciunile adversarului”, a adăugat el.
„De ce ne aflăm în această etapă? Întreruperea livrărilor de ajutoare americane nu a ajutat, deși nu a fost singura cauză. Faptul că operațiunile contraofensive ucrainene din vara anului 2023 au produs rezultate limitate a validat teoria Moscovei, potrivit căreia ar putea cuceri un teritoriu cu pierderi uriașe și apoi să-l mențină cu beton, mine și recruți, în timp ce își reface armata pentru noi «împingeri» ofensive”, a mai spus expertul.
Și mai multă muniție!
Întrebat ce este necesar pentru a-l împiedica pe Putin să obțină victoria decisivă în Ucraina, Jacob Parakilas a răspuns: „Pe termen scurt, mai presus de orice, Ucraina are nevoie de obuze de artilerie și de muniție pentru apărarea antiaeriană. Fără proiectile de artilerie - și arme pentru a le lansa, deși muniția pare a fi cel mai periculos blocaj în acest moment -, forțele ucrainene nu pot răspunde bombardamentelor rusești, ceea ce le obligă să își disperseze trupele și le face vulnerabile la tipul de atac frontal masiv pe care armata lui Putin se simte confortabil să îl execute”.
„Muniția de apărare antiaeriană de toate tipurile este importantă pentru a proteja orașele ucrainene și infrastructura energetică de loviturile rusești și pentru a forța avioanele rușilor să stea mai departe de liniile de front, unde sunt mai puțin capabile să sprijine direct unitățile care avansează”, a adăugat el.
„Pe termen ceva mai lung, pentru a recupera terenul pierdut, Ucraina ar avea nevoie de mai mult din ceea ce Occidentul i-a livrat în urmă cu un an”, a mai spus Parakilas, referindu-se la „tancuri, vehicule de luptă pentru infanterie și echipamente pentru geniști”. În opinia analistului, aceste tipuri de armament ar permite ucrainenilor să recucerească teritoriile ocupate și fortificate.
„Ucrainenii vor avea nevoie, de asemenea, de apărare aeriană mobilă și de avioane care să le protejeze de atacul aerian rusesc, precum și de mai multe capacități de atac cu rază lungă de acțiune - rachete de croazieră, rachete balistice și drone - pentru a distruge ținte-cheie din spatele liniilor rusești”, a adăugat el.
„Nu cred că moralul ucrainenilor este o problemă; există cu siguranță epuizare, dar nu există niciun motiv să credem că ucrainenii sunt mai puțin determinați să își recucerească țara decât erau acum un an sau doi ani.
Problema mai mare este găsirea unui număr suficient de soldați. La începutul războiului, populația Ucrainei era mai puțin de o treime din cea a Rusiei, iar mulți dintre ucraineni au fugit ulterior din țară.
Dacă toate celelalte aspecte sunt egale, un război de uzură favorizează țara mai mare. Însă, desigur, cea mai mare parte a aspectelor din majoritatea războaielor nu sunt egale”, a încheiat el.