Intr-un semn de susţinere faţă de Washington, tarile NATO s-au declarat preocupate în legătură cu un sistem rus de rachete despre care Alianţa Nord-Atlantică afirmă că ar putea încălca tratatul din 1987 de interzicere a acestui tip de arme.
SUA consideră că Rusia dezvoltă un sistem de rachete cu o rază de acţiune interzisă de respectivul tratat şi care i-ar putea asigura Moscovei capacitatea de a lansa rapid un atac nuclear asupra Europei. "Aliaţii au identificat rachete rusesti care nelinistesc la modul cel mai serios posibil", a afirmat NATO intr-un comunicat. Alianţa "îndeamnă Rusia să răspundă acestor preocupări în mod exhaustiv şi transparent şi să se angajeze activ într-un dialog tehnic cu Statele Unite".
Într-un comunicat separat, emisarul SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, a notat că "atitudinea Rusiei stârneşte preocupări grave". Rusia a negat că ar fi încălcat Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), de la a cărui semnare s-au împlinit, la 8 decembrie, 30 de ani. NATO a difuzat comunicatul sus-menţionat după o reuniune desfăşurată săptămâna aceasta la Geneva între Rusia şi SUA pentru a marca aniversarea tratatului semnat atunci de Mihail Gorbaciov şi Ronald Reagan.
Potrivit unui raport din aprilie al Departamentului de stat american, Washingtonul a stabilit, în 2016, că Rusia şi-a încălcat obligaţiile prevăzute în acest tratat de a "nu deţine, produce sau testa" rachete de croazieră cu lansare de la sol cu o rază de acţiune între 500 şi 5500 km sau de a deţine ori produce sisteme de lansare a acestor rachete.
Săptămâna trecută, ca prim răspuns al administraţiei preşedintelui Donald Trump la aceste acuzaţii formulate de SUA în direcţia Rusiei, Departamentul de stat a indicat că îşi va revizui opţiunile militare, inclusiv dezvoltarea de noi sisteme de rachete cu rază medie. La rândul său, Ministerul rus de Externe s-a declarat gata să înceapă discuţii cu Statele Unite pentru a încerca menţinerea acestui tratat şi a asigurat că-şi va respecta obligaţiile dacă şi le respectă şi SUA.
MAE rus a calificat, pe de altă parte, drept inacceptabil "limbajul ultimatumurilor şi sancţiunilor", într-o declaraţie pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la semnarea tratatului INF. AGERPRES.