x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO vrea să acorde importanță securității Arcticii

NATO vrea să acorde importanță securității Arcticii

20 Aug 2022   •   21:45
NATO vrea să acorde importanță securității Arcticii
Sursa foto: Hepta

Secretarul general NATO vrea să acorde importanță securității Arcticii în timpul vizitei în Canada, scrie Reuters.

Jens Stoltenberg va efectua o vizită în Canada, în perioada 24-26 august, unde se va întâlni cu premierul Justin Trudeau.

"Având în vedere locaţiile, se va pune un accent semnificativ pe Arctica şi pe modul în care schimbările climatice afectează securitatea", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului canadian.

Oficialul NATO va merge la Cambridge Bay, Nunavut, un cătun din nordul îndepărtat şi una dintre principalele opriri pentru navele care traversează Pasajul Nord-Vest al Oceanului Arctic, între Oceanele Atlantic şi Pacific.

Apoi se va opri la o bază de avioane de vânătoare din Cold Lake, Alberta, pentru a discuta despre planurile de modernizare a NORAD, organizaţia comună de apărare americano-canadiană. Canada avrea să investească 4,9 miliarde de dolari canadieni în următorii 6 ani pentru modernizarea NORAD. Acest sistem care datează de circa 60 de ani, descoperă ameninţările de securitate la adresa Americii de Nord.

Jens Stoltenberg a mai vizitat partea artică a Europei în 2022, în contextul depunerii cererilor de aderare la NATO ale Finlandei și Suediei, după invazia Rusiei în Ucraina.

Circa 40% din porțiunea de uscat a Canadei este arctică. Rusia se întinde pe 53% din coasta Oceanului Arctic.

 

×
Subiecte în articol: nato canada artica jens stoltenberg