x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Navala in Spania

Navala in Spania

07 Feb 2005   •   00:00

ROMANI IN LUME
Noua legislatie spaniola atrage un val de imigranti.

Teama de libera miscare a imigrantilor

Regularizarea imigrantilor care stau ilegal in Spania, inceputa ieri, ridica semne de intrebare. Restul tarilor europene se tem ca procedeul spaniolilor de a se ocupa de imigratie va avea efecte si in afara granitelor.
ANA-MARIA LUCA

FENOMEN. Politistii au intors din drum imigranti care aveau adrese false in Spania
Patronii spanioli care considera necesar sa intre in legalitate in ceea ce priveste angajarea imigrantilor fara acte pot, de ieri, sa se prezinte cu actele angajatului la ghiseul Asigurarilor Sociale care se ocupa in localitatea lor de procesul de regularizare. Spaniolii au organizat 160 de astfel de oficii, care vor fi deschise de la 16:00 la 19:00, de luni pana vineri, pana pe 7 mai 2005. Asa a decis Guvernul spaniol la sfarsitul anului trecut. De aceasta decizie vor beneficia 800.000 de imigranti care lucreaza la negru, 6% din forta de munca, conform asteptarilor autoritatilor. Ceea ce va duce, in viziunea lor, la reducerea fenomenului de exploatare a imigrantilor, mai ales in agricultura, constructii si in randurile servitorilor.

OPOZITIE EUROPEANA. Faptul ca de ieri strainii care pot obtine un contract de munca si dovada ca au stat in Spania mai mult de sase luni primesc dreptul de a sta in tara timp de un an si permis de munca li se pare ingrijorator celorlalte guverne ale tarilor membre in Uniunea Europeana, se arata in cotidianul Financial Times. Pe langa imigrantii care muncesc in Spania si care vor avea dreptul la o vacanta platita si la a-si vedea familia, noua legislatie spaniola atrage un val de imigranti care spera ca vor putea sa pacaleasca autoritatile cu acte false.

Cotidianul britanic scrie ca politistii de la frontiera dintre Franta si Spania au intors din drum autobuze pline cu romani si bulgari. Toti pasagerii aveau adrese false in Spania, unde se mutasera, printr-o coincidenta, acum sase luni. Doar in luna ianuarie Politia spaniola a trimis inapoi 10.000 de imigranti care au incercat sa treaca Pirineii.

NEDUMERIRI INTERNE. In afara faptului ca i-a alarmat pe alti membri ai UE, noul regulament nu are un raspuns exact pentru miile de imigranti fara documente si nici pentru imigrantii care vor veni. Cotidianul ABC a publicat o serie de reportaje in care prezinta semnele de intrebare ale functionarilor publici si ale asociatiilor care se ocupa de drepturile imigrantilor. Acestia atrag atentia asupra faptului ca foarte multi imigranti nu vor putea sa satisfaca toate conditiile cerute de procesul de imigrare

Germanii si olandezii au spus ca sunt ingrijorati de faptul ca imigrantii care vor avea dreptul sa stea in Spania se vor putea misca "liberi" prin toate tarile Uniunii. Rita Verdonk, ministrul olandez al Imigratiei, a atras atentia Spaniei sa-si coordoneze politicile cu cele ale altor state din UE.

"Bineinteles ca intelegem ca ceea ce se intampla in Spania afecteaza si restul Europei, dar ne aflam intr-o situatie delicata si incercam sa o rezolvam cat mai bine", a spus ministrul spaniol al Imigratiei, Consuelo Rumi. Ea a insistat ca nu vor exista prea multe incercari de incalcare a legii, pentru ca, de fapt, angajatorii sunt cei care trebuie sa depuna cererile de regularizare si sa plateasca taxele. Dupa trei luni, inspectorii muncii vor amenda un angajator cu 60.000 de euro daca are angajati imigranti care lucreaza la negru.

ALTE POSIBILITATI
Imigrantii care nu reusesc sa-si legalizeze situatia vor avea o alta formula sa o faca: regimul general de angajare a unui strain care include domenii greu de acoperit doar cu forta de munca autohtona, reintregirea familiei, calea sociala (trei ani neintrerupti petrecuti in Spania), calea rezidentei, dupa doi ani de rezidenta in Spania. Aceasta ultima prevedere a legii strainilor este singura care nu intra in vigoare pe 7 mai, ceea ce ii da imigrantului posibilitatea sa depuna o plangere impotriva angajatorului care l-a angajat fara forme legale.

ACTELE NECESARE
Intreprinzatorii si angajatorii, la fel ca si imigrantii care lucreaza ca servitori trebuie sa se prezinte cu pasaportul, cazierul eliberat de autoritatile din tara de origine, contractul de munca, documentele angajatorului. Contractul de munca trebuie sa fie de cel putin 6 luni, cu exceptia celor care muncesc in agricultura, care au nevoie de un contract de 3 luni, si celor din constructii, care au nevoie de 12 in care au lucrat. Guvernul a pregatit si o campanie de informare. Imigrantii au la dispozitie si un hot-line de informare: 902 401 015, de luni pana vineri, de dimineata pana la ora 21:00.
×
Subiecte în articol: luni diaspora Spania imigranti