x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Blocul vest-african, negocieri cu liderii loviturii de stat din Niger

Blocul vest-african, negocieri cu liderii loviturii de stat din Niger

de Redacția Jurnalul    |    03 Aug 2023   •   00:40
Blocul vest-african, negocieri cu liderii loviturii de stat din Niger
Sursa foto: Hepta

Blocul regional vest-african ECOWAS a trimis miercuri o delegație în Niger pentru a negocia cu ofițerii militari care au preluat puterea în urma loviturii de stat de săptămâna trecută, în speranța de a găsi o soluție diplomatică înainte de a trebui să decidă dacă să intervină sau nu.

Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) a impus sancțiuni Nigerului și a amenințat că va autoriza folosirea forței dacă liderii loviturii de stat nu îl repun în funcție pe președintele ales Mohamed Bazoum în termen de o săptămână.

„Opțiunea militară este ultima opțiune de pe masă, ultima soluție, dar trebuie să ne pregătim pentru această eventualitate”, a declarat Abdel-Fatau Musah, comisarul ECOWAS pentru afaceri politice, pace și securitate.

„Este necesar să demonstrăm că nu putem doar să lătram, ci și să mușcăm”, a declarat el reporterilor, în timp ce șefii regionali din domeniul apărării au început o reuniune de două zile în capitala nigeriană Abuja.

ECOWAS s-a luptat să limiteze regresul democratic din Africa de Vest și a promis că nu va mai tolera loviturile de stat după preluările militare în statele membre Mali, Burkina Faso și Guineea și după o tentativă de lovitură de stat în Guineea-Bissau în ultimii doi ani.

Nigeria a întrerupt alimentarea cu energie electrică a Nigerului, se arată într-un document al companiei de stat nigeriene de utilități publice de miercuri, în timp ce camionagii din Niamey au fost blocați din cauza închiderii frontierelor - primele semne ale consecințelor sancțiunilor ample ale blocului.

Blocul regional format din 15 națiuni a adoptat cea mai dură poziție de până acum față de Niger, determinând Mali și Burkina Faso, de asemenea conduse de junte, să declare că orice intervenție militară în Niger ar fi considerată o declarație de război și împotriva lor.

Delegația ECOWAS în Niger este condusă de fostul lider militar nigerian Abdulsalami Abubakar, care a sosit miercuri pentru a începe discuțiile cu junta.

Abubakar, un general de armată în retragere, a fost șeful statului nigerian timp de un an, înainte de a organiza alegeri și de a reda puterea civililor în 1999.

„Sarcina de a restabili guvernarea democratică în Niger este plină de obstacole și complicații potențiale”, a declarat generalul Christopher Musa, șeful apărării din Nigeria și președinte al șefilor apărării din ECOWAS.

„Deciziile noastre vor trimite un mesaj puternic cu privire la angajamentul nostru față de democrație, la intoleranța noastră față de schimbările neconstituționale de guvern și la dedicarea noastră față de stabilitatea regională”, a declarat el în cadrul reuniunii de la Abuja.

Junta din Niger este condusă de fostul șef al gărzii prezidențiale a lui Bazoum, generalul Abdourahmane Tiani, care l-a închis pe Bazoum în palatul său miercurea trecută și s-a autoproclamat ulterior șef de stat.

Nigerul este un aliat cheie al Occidentului în lupta împotriva insurgenților islamiști, iar lovitura de stat a fost condamnată de puterile străine care se tem că ar putea permite militanților să câștige teren.

„Marea Britanie salută foarte mult acțiunile ECOWAS și acestea sunt într-adevăr acțiuni decisive, cu un angajament puternic față de democrație”, a declarat ministrul britanic de externe James Cleverly, după întâlnirea de miercuri cu președintele nigerian Bola Tinubu.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: lovitura de stat niger negocieri