x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel are "multe îndoieli" cu privire la aderarea Turciei la UE. Premierul Erdogan a dat exemplu criteriile "diferite" ale aderării României la Uniune

Angela Merkel are "multe îndoieli" cu privire la aderarea Turciei la UE. Premierul Erdogan a dat exemplu criteriile "diferite" ale aderării României la Uniune

25 Feb 2013   •   21:42
Angela Merkel are "multe îndoieli" cu privire la aderarea Turciei la UE. Premierul Erdogan a dat exemplu criteriile "diferite" ale aderării României la Uniune

Multe îndoieli şi o negociere fără garanţii de succes este ceea ce a oferit luni Turciei cancelarul german Angela Merkel, care a vizitat Ankara în contextul în care această ţară insistă să intre în Uniunea Europeană, relatează agenţia EFE,  citată de agerpres.ro.

La conferinţa de presă comună cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, domna Merkel s-a declarat în favoarea continuării procesului de aderare, dar a avertizat că are "multe îndoieli" cu privire la intrarea Turciei în UE şi a insistat că negocierile trebuie să aibă "un final deschis".

Atitudinea reticentă a cancelarului german contrastează cu reacţia mai entuziastă a Comisiei Europene, purtătorul de cuvânt al acesteia, Peter Stano, afirmând în acceaşi zi că UE doreşte o negociere "activă şi respectuoasă" cu Turcia şi "accelerarea procesului în acest an".

Referindu-se la acelaşi subiect, premierul Erdogan s-a plâns că procesele anterioare de extindere, în urmă cărora au fost primite în UE zece ţări deodată şi ulterior alte două s-au desfăşurat "într-un mod foarte diferit".

Într-o încercare de temperare a discursului, cancelarul german şi-a exprimat speranţa că milioanele de turci din Germania vor putea juca rolul de "pod" între cele două popoare şi că vor facilita apropierea Turciei de UE, lucru ce care însă unii experţi se îndoiesc, având în vedere valorile tradiţionaliste şi religioase ale turcilor.

Cei doi lideri au vorbit şi despre obstacolul politic major din calea aderării Turciei la UE, şi anume problema cipriotă. Angela Merkel a insistat că Turcia trebuie să semneze Protocolul de la Ankara, ce prevede deschiderea porturilor şi aeroporturilor turce pentru navele şi avioanele Republicii Cipru, ceea ce Turcia a refuzat până în prezent, nerecunoscând legitimitatea guvernului ciprioţilor greci.  

×
Subiecte în articol: angela merkel recep erdogan turcia ue