x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Negocierile pentru bugetul UE din 2013 au eşuat şi vor fi reluate marţi

Negocierile pentru bugetul UE din 2013 au eşuat şi vor fi reluate marţi

de Agerpres    |    09 Noi 2012   •   21:53
Negocierile pentru bugetul UE din 2013 au eşuat şi vor fi reluate marţi

Negocierile dintre ţările membre ale Uniunii Europene şi Parlamentul European privind bugetul UE pentru 2013 au eşuat vineri. Marţi va avea loc o nouă reuniune, în tentativa de ieşire din impas înainte de summitul din 22 şi 23 noiembrie, privind bugetul multianual pentru 2014-2020.

"Suspendare a negocierilor privind bugetul UE pe 2013 până marţi", a anunţat pe contul său de Twitter Patrizio Fiorilli, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru buget, Janusz Lewandowski.

La sosirea sa de la reuniunea de vineri, ministrul pentru afaceri europene, cipriotul Andreas Mavroyanis a declarat că data limită pentru aceste negocieri este marţi. Vineri seară, după suspendarea negocierilor, oficialul a glumit în cadrul unei conferinţe de presă asupra şanselor de ajunge la un compromis marţi, în condiţiile în care reuniunea va începe târziu, după încheierea Consiliului ECOFIN şi a reuniunii Prietenilor Coeziunii de la Bruxelles: "Nu vă faceţi griji, sunt obişnuit cu această situaţie de pe vremea când activam la ONU. Dacă nu ajungem la un compromis până la ora 24.00, vom opri ceasul pentru trei-patru ore".

Chiar înainte de începerea negocierilor pe 2013, acestea s-au blocat asupra unei solicitări de contribuţii pentru acoperirea unui deficit de 8,9 miliarde de euro din bugetul pe acest an. Pentru a evita alocarea de bani din viitorul buget, opt dintre cele 12 state contributoare nete - Germania, Franţa, Marea Britanie, Suedia, Olanda, Finlanda, Danemarca şi Austria - au solicitat redistribuirea creditelor neutilizate, pe care le-au estimat la 15 miliarde de euro. CE a răspuns însă că aceşti bani sunt deja alocaţi. Poziţia acestor ţări a blocat de pildă un acord pentru rambursarea a 670 de milioane de euro datorate Italiei cu titlu de solidaritate după seismul din Emilia-Romagna din mai 2012.

"CE trebuie acum să prezinte o nouă propunere pentru reluarea discuţiilor", a explicat Lamassoure pentru AFP. Comisarul Lewandoswki a fost rugat să avanseze "o propunere de compromis creativă şi consensuală", a precizat purtătorul său de cuvânt.

Intenţia declarată a statelor contributoare nete este de a diminua cheltuielile din bugetul comun pentru 2013 pentru a reduce contribuţiile naţionale, într-un moment în care ele însele trebuie să facă economii.

Proiectul avansat de CE prevede cheltuieli de 138 de miliarde de euro, o creştere de 9 miliarde (+6,8%) faţă de 2012. Şapte contributoare nete - Marea Britanie, Franţa, Germania, Finlanda, Suedia, Olanda şi Austria - refuză orice solicitare de majorare a cotei lor, dorind, dimpotrivă, să reducă suma cu 5 miliarde de euro.

Bugetul UE pe 2013 este ultimul al perioadei 2007-2013 şi dorinţa celor şapte state de a realiza unele reduceri este în conformitate cu poziţia lor faţă de bugetul pe 2014-2020.

Una dintre consecinţe ar putea fi reducerea fondurilor alocate pentru anumite programe precum Erasmus. O sută de personalităţi europene, printre care filosoful francez Michel Serres şi cineastul spaniol Pedro Almodovar au semnat joi o scrisoare adresată liderilor europeni pentru a cere menţinerea fondurilor pentru Erasmus, devenit o emblemă a consecinţelor reducerii cheltuielilor.

×
Subiecte în articol: uniunea europeana buget negocieri