x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Netanyahu avertizează Iranul 'să nu pună la încercare determinarea' Israelului

Netanyahu avertizează Iranul 'să nu pună la încercare determinarea' Israelului

12 Apr 2018   •   10:23
Netanyahu avertizează Iranul 'să nu pună la încercare determinarea' Israelului

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat Iranul să nu pună la încercare determinarea statului evreu, comparând regimul de la Teheran cu cel nazist, cu ocazia unei ceremonii de comemorare a celor 6 milioane de evrei ucişi în Holocaust, relatează dpa şi AFP. 

'În timpul Holocaustului, am fost lipsiţi de ajutor, lipsiţi de apărare şi fără voce. Într-adevăr, vocea noastră nu a fost auzită deloc. Astăzi avem o ţară puternică, o armată puternică şi vocea noastră este auzită printre naţiuni', a subliniat premierul Netanyahu. 

'Şi astăzi există un regim extremist care ne ameninţă, care ameninţă pacea mondială', a declarat Netanyahu miercuri la Ierusalim, cu referire la Iran. 'Acest regim a proclamat în mod explicit că vrea să ne distrugă pe noi, statul evreu', a adăugat el, la Memorialul Yad Vashem al Holocaustului. 

'Am un mesaj pentru conducătorii iranieni: nu puneţi la încercare determinarea statului Israel. Acestea nu sunt vorbe goale', a insistat şeful guvernului israelian. 'Am văzut copii sirieni măcelăriţi cu arme chimice. Inimile noastre au fost sfâşiate de oroare', a mai spus el. 

Netanyahu şi-a reiterat criticile faţă de acordul încheiat între Teheran şi marile puteri vizând împiedicarea Iranului să se doteze cu arma nucleară şi care a permis ridicarea parţială a sancţiunilor internaţionale impuse acestuia. 

Premierul israelian a comparat această înţelegere cu Acordul de la Munchen din 1938, considerat o tentativă eşuată a marilor puteri de conciliere cu Germania nazistă. 

'Semnarea acestui acord cu Iran nu numai că nu a frânat agresiunea din partea acestui stat, dar a accentuat-o', a declarat Netanyahu. 

Miercuri, într-o discuţie telefonică purtată cu preşedintele rus Vladimir Putin, Netanyahu a declarat că Israelul 'nu va permite Iranului să-şi stabilească o prezenţă militară în Siria'. AGERPRES

×
Subiecte în articol: benjamin netanyahu avertisment iran