x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Netanyahu conduce un megaguvern

Netanyahu conduce un megaguvern

de Mihaela Matachita    |    01 Apr 2009   •   00:00
Netanyahu conduce un megaguvern
Sursa foto: Menahem Kahana/AFP/MEDIAFAX

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va conduce un guvern cât trei echipe de fotbal şi şase rezerve, un megacabinet rezultat dintr-o coaliţie dominată de dreapta şi susţinută de partidele religioase.



 Greu de crezut că într-un guvern cu asemenea dimensiuni şi diversitate se va ajunge uşor la consens, mai ales în privinţa procesului de pace.

Şeful dreptei israeliene, victorioasă la alegerile legislative de la 10 februarie, şi-a prezentat echipa formată din 30 de miniştri, câţiva miniştri fără portofoliu şi şase viceminiştri, număr neatins din timpul cabinetului Sharon, de la începutul deceniului. "O pletoră de miniştri care nu au nimic de administrat", ironiza ieri la radioul public israelian un cunoscut analist politic, Yaron Dekel. "Şi cum poţi fi eficient când există un ministru pentru ameninţările strategice şi un altul pentru ameninţările tactice", ironiza, la rândul său, principalul cotidian al ţării, Yediot Aharonot.

A urmat dezbaterea în Knesset (parlamentul), votul şi prestarea jurământului miniştrilor celui de-al 32-lea guvern din istoria statului evreu.

În Knesset, Benjamin Netanyahu (59 de ani), care a mai ocupat funcţia de premier în 1996-1999, dispune de sprijinul a 70 de deputaţi din 120. El şi-a mărit coaliţia de dreapta obţinând ralierea Partidului Muncii (stânga, 13 deputaţi). Pe lângă Likud (27 de deputaţi), coaliţia mai cuprinde Israel Beiteinu (extrema dreaptă naţionalistă, 15 deputaţi), Shass (ortodox sefard, 11), Căminul Evreiesc (coloni, 3), cărora li se adaugă cei cinci aleşi ai Listei Unificate a Torei (ultraortodox aşkenaz). Tzipi Livni, şefa partidului centrist Kadima, a rămas să conducă opoziţia.

REVANŞA
Portofoliul Externelor a fost promis lui Avigdor Lieberman, liderul Israel Beiteinu, cel al Apărării lui Ehud Barak, numărul unu laburist, iar Internele, şefului Shass, Eli Yishad. După zece ani de când a cedat postul de premier rivalului său laburist Ehud Barak, Netanyahu îşi savurează revanşa, permiţându-şi luxul de a-l păstra în funcţie pe Barak în guvernul său.

Dar premiul cel mare este portofoliul Finanţelor, care revine lui Yuval Steinitz, membru al partidului lui Netanyahu, Likud. Numirea lui Steinitz survine după săptămâni de speculaţii că Bibi ar păstra portofoliul pentru el sau pentru rivalul său din Likud, Silvan Shalom. Presa a comentat chiar ieri dimineaţă că Netanyahu i-a oferit lui Shalom, prin intermediari, postul de vicepremier şi ministru al cooperării regionale, dar acesta a răspuns că preferă să rămână în afara guvernului, dacă nu primeşte robinetele finanţelor. Steinitz este un fidel al lui Bibi şi doctor în filosofie, dar nu prea expert în economie. "Şoim" care se afişează drept pragmatic, Netanyahu putea face o alegere mai bună pentru vremuri de criză, dar acestea sunt regulile democraţiei, după cum a spus chiar Bibi.

PACEA
Netanyahu a dat asigurări opiniei publice internaţionale, îngrijorată că acest guvern va da lovitura de graţie procesului de pace cu palestinienii, care este deja într-o situaţie delicată. Netanyahu afirmă că doreşte negocieri cu Autoritatea palesti­niană a preşedintelui Mahmoud Abbas în vederea "unei păci economice", dar refuză crearea unui stat palestinian lângă Israel şi se opune sistării colonizării evreieşti în Cisiordania

×
Subiecte în articol: externe netanyahu