x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe New Orleans, o fantoma

New Orleans, o fantoma

29 Sep 2005   •   00:00
New Orleans, o fantoma

La o luna dupa ce uraganul Katrina a maturat tot ce i-a stat in cale: oameni, case, masini, pe suprafata a patru state americane, orasul cel mai greu incercat, New Orleansul, nu da deocamdata semne de revenire. Vechiul New Orleans este de-acum doar o fantoma.

New Orleansul, odata considerat capitala mondiala a jazzului, nu mai este acum decat o fantoma, o palida replica a unui oras vital, care se zbate sa revina, daca nu la normalitate, macar la viata. Electricitatea, apa potabila, telefoanele, spitalele, scolile, nimic din ceea ce pompeaza viata prin venele unui oras obisnuit, nu mai merge. Este o imagine dezolanta, a unui oras ce a trecut printr-o incercare catastrofica. In pofida faptului ca strazile s-au uscat si locuitorii au inceput sa se reintoarca acasa, la o luna de la catastrofa ce a facut peste 1.000 de morti, New Orleans nu reuseste sa revina la normal.

PROBLEME. E drept, unele activitati au fost reluate, chiar daca la capacitate redusa. "Progresam: magazinele incep sa se redeschida, unele spitale sunt functionale (...) Daca vom continua in aceasta directie, vom avea o reintoarcere semnificativa a populatiei in zonele din oras din care apa a fost pompata", a spus primarul Ray Nagin. Mai raman foarte multe de facut. Orasul trebuie curatat de toate gunoaiele si molozul adus de ape, iar digurile principale, reparate provizoriu, trebuiesc reconstruite, pentru a evita o noua catastrofa. Autoritatile nu incearca sa infrumuseteze imaginea, si au avertizat deja ca "sunt inca probleme de securitate si pericole pentru sanatatea locuitorilor".

DEPASITI. Politia din New Orleans a fost depasita de situatia creata in urma uraganului. Doi ofiteri - printre care si purtatorul de cuvant al politiei din New Orleans - s-au sinucis. Seful Politiei si-a anuntat, ieri, retragerea din activitate, in conditiile in care, dupa uragan, orasul a fost invadat de infractori, iar sute de politisti nu s-au prezentat la datorie. Retragerea lui Eddie Compass a fost anuntata in contextul in care Michael Brown, fostul director al Agentiei Federale pentru Gestionarea Situatiilor de Urgenta, a afirmat, in fata unei comisii a Congresului american, ca institutia pe care a condus-o nu este "principala responsabila" pentru situatia creata la New Orleans si i-a invinuit de aceasta pe primarul Ray Nagin si pe guvernatorul statului Louisiana, Kathleen Blanco.

ZVONURI FALSE
Majoritatea zvonurilor care anuntau crime si violente comise pe stadionul Superdome din New Orleans, dupa trecerea uraganului Katrina, sunt false sau exagerate, potrivit unor publicatii americane. Potrivit AFP, ziarul local The Times-Picayune si Los Angeles Times au publicat rezultatele unor anchete independente asupra informatiilor care mentionau acte de violenta, concluziile lor fiind ca acestea au fost exagerate. "Putine dintre atrocitatile raportate au fost dovedite. Multimea de cadavre nu s-a materializat niciodata si, potrivit politistilor si militarilor prezenti, majoritatea crimelor raportate nu s-au produs niciodata", scrie The Times-Picayune, care sustine ca au fost gasite sase cadavre pe Superdome. Patru persoane au murit ca urmare a unor cauze naturale, una s-a sinucis, iar alta a decedat pentru ca a luat o supradoza de droguri.

×
Subiecte în articol: externe new orleans orleans