x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe New York - S-a vrut proprietar pana-n mormant

New York - S-a vrut proprietar pana-n mormant

de Irina Cristea    |    12 Iul 2006   •   00:00

Un divort cu cantec, o decizie nefavorabila a justitiei si sechelele ramase din timpul regimului comunist l-au impins pe un american originar din Romania sa vrea sa dispara de pe fata pamantului. Nu oricum, ci luand cu el si casa pe care risca sa o piarda.

Americanii au asistat ingroziti luni la solutia gasita de un medic de origine romana si ungara pentru a reactiona la disputa legala si financiara cu fosta sotie.

DE DRAGUL CASEI. Panica a cuprins cartierul Manhattan din New York cand imobilul de cateva etaje al carui proprietar era Nicholas Bartha a sarit in aer. Anchetatorii au stabilit in scurta vreme ca explozia nu a fost nici rezultatul unui accident, nici al unei lovituri teroriste, ci "opera" medicului de origine romana care incercase astfel sa isi puna capat zilelor luand cu el avutia sa cea mai de pret. Gestul disperat al barbatului era o consecinta a deciziei judecatoresti prin care sotia lui capata o cota parte din imobil. Hotararea a fost o grea lovitura pentru Bartha, care de-a lungul anilor facuse eforturi mari pentru a nu fi nevoit sa renunte la cladire. Mai mult, tribunalul care a pronuntat divortul i-a impus sa vanda o parte din imobil pentru a-i plati fostei neveste, evreica de origine, suma de patru milioane de dolari.

RADICAL. La toate aceste probleme, Nicholas Bartha a gasit o solutie extrema, la fel de ciudata ca mai vechiul sau obicei de a monta pe peretii casei obiecte inscriptionate cu zvastica, incercand in mod intentionat sa o indispuna pe sotia sa. "Nu voi fi expropriat, asa cum au facut comunistii in Romania in 1947. Am spus mereu ca voi pleca de aici doar mort", a scris el intr-un mesaj adresat sotiei, dar trimis si altor persoane, printre care guvernatorul statului California, Arnold Schwarzenegger.

ANCHETA. Deocamdata, anchetatorii nu au oferit informatii exacte despre cum a aruncat Bartha in aer un bloc intreg. Ipoteza cea mai vehiculata este ca barbatul ar fi provocat o scurgere de gaze. Desi a reusit sa scape cu viata, medicul a suferit arsuri grave, iar pompierii care au intervenit la locul accidentului au declarat, pentru presa din SUA, ca sunt uimiti ca a scapat cu viata. Bartha, care era constient in momentul in care a fost scos de sub daramaturi, a mentinut tot timpul legatura cu pompierii prin intermediul telefonului mobil.

ANTISEMITISM? GREU DE CREZUT
PROIECT. Aceasta cladire ar fi urmat sa devina spital, in viziunea mamei lui Nicholas Bartha
Familia Bartha a plecat in Italia si, ulterior, in SUA. Nicholas a absolvit Medicina la Roma, unde a si facut cunostinta cu fosta lui sotie. Cei doi au doua fete. Averea lui Nicholas (devenit medic cardiolog) i se datoreaza in primul rand mamei sale, Etta, care a facut bani investind in cosmetica, afaceri imobiliare si pietre pretioase. Casa care s-a facut praf in urma exploziei i se datora Ettei si se afla intr-o zona foarte eleganta a Manhattan-ului. Potrivit actelor de divort, locuinta a costat familia 395.000 de dolari. Doctorul Bartha si familia sa s-au mutat in cladirea din Manhattan abia in 1986, desi fusese achizitionata in 1980. Etta Bartha s-a intors acum noua ani in Romania, la Rosia Montana, pentru a recupera proprietatile familiei (printre care si un local nationalizat de comunisti), dar la numai cateva zile a decedat. Cladirea nationalizata de comunisti, pe care Etta incerca s-o recupereze, ar fi urmat, potrivit planurilor ei, sa fie tranformata intr-un spital de care sa se ingrijeasca, din cand in cand, fiul ei, Nicholas, ne-a declarat sursa citata. Etta Bartha este inmormantata la Rosia Montana, iar la ceremonia funerara, curios, a participat doar nora sa, nu si Nicholas Bartha, ne-a precizat sursa citata.
Pe monumentul funerar al Ettei se poate citi, in engleza: "Dupa o viata de munca in America, m-am intors pe plaiurile natale", potrivit Rompres.
Nicholas era un om echilibrat, destul de tacut, iar afirmatiile privind gesturile cu caracter antisemit la adresa sotiei sunt greu de crezut, mai ales pentru o persoana care avea oricum sange evreiesc, dar probabil sunt "marfa" buna pentru avocati si presa, a adaugat sursa noastra.

FRUSTRARE
"Fratele meu a murit, pentru ca nevasta-sa a divortat de el folosindu-se de minciuni. Acum el e mort, iar ea se bucura de casa lui. Ma intreb pentru ce s-a spetit muncind o viata-ntreaga?"
Nicholas Bartha
SECHELE
"Un judecator a decis sa fiu evacuat din casa pentru care am platit si eu, si mama cu tata. E a doua oara cand pierdem o casa. In 1947, in Romania am fost expropriati de comunisti. Fascismul, comunismul si conceptul de «politically correct» sunt acelasi lucru!"
Nicholas Bartha

TRANSILVANEAN
L-AU SALVAT. Pompierii spun ca Bartha a supravietuit miraculos
Presa americana a scris despre Nicholas Bartha ca ar fi originar din Transilvania. Potrivit corespondentului Rompres, Bartha ar fi originar chiar din Rosia Montana, unde familia lui se putea lauda cu o avere greu de egalat in acea zona. Parintii lui Nicholas, care avea 6 ani cand au plecat in SUA, detineau in Rosia Montana mine de aur si un cazinou. In scrisoarea electronica pe care a trimis-o cu putin timp inainte de tentativa de sinucidere, barbatul pomeneste despre o casa a familiei sale situata in Rosia Montana si pe care mama lui nu a reusit sa o recupereze. El infiereaza proiectul minei de aur din zona.

×