x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe New York / Un avion prezidenţial provoacă furia primarului Bloomberg (VIDEO)

New York / Un avion prezidenţial provoacă furia primarului Bloomberg (VIDEO)

de Ovidiu Ciutescu    |    28 Apr 2009   •   00:00
New York / Un avion prezidenţial provoacă furia primarului Bloomberg (VIDEO)
Sursa foto: /nytimes.com

Un Boeing 747 prezidenţial şi două avioane militare au survolat ieri New York-ul la joasă altitudine, nu departe de locul atentatelor de la 11 septembrie 2001. Exerciţiile realizate de cele trei aparate au provocat panică şi evacuarea unor birouri, precum şi furia primarului Michael Bloomberg, relatează AFP.



Între orele 10.00 şi 10.30, avioanele au efectuat mai multe tururi nu departe de Statuia Libertăţii, la sud de Manhattan, şi deasupra râului Hudson, la o altitudine neprecizată dar mult mai joasă decât cea la care avioanele survolează tot timpul oraşul.

Mai multe fotografii şi înregistrări video făcute de particulari arată un mare aparat albastru şi alb care pare să treacă printre zgârie-nori. "Este vorba despre o manevră autorizată de Departamentul Apărării şi destinată să se facă fotografii. O versiune militară a Boieng 747 şi două aparate de vânătoare F-16 au fost implicate în acest exerciţiu, care nu a fost o manevră de urgenţă şi a fost coordonat între FAA, autorităţile federale şi autorităţile locale", a explicat un purtător de cuvânt al aviaţiei federale americane /FAA/, Jim Peters.


Purtătorul de cuvânt al Armatei Aerului americane, maiorul Richard Johnson, a confirmat aceste informaţii, indicând că la "misiune a luat parte un VC-25", codul militar pentru avionul prezidenţial Air Force One. Primarul New York-ului Michael Bloomberg s-a declarat "supărat şi chiar furios" şi a dat asigurări că nu a fost avertizat. "Motivul pentru care Ministerul Apărării a vrut să facă fotografii chiar în jurul locului tragediei de la World Trade Center provoacă imaginaţia", a adăugat primarul, citat de Agerpres. "Eram acolo în timpul atentatelor de la 11 septembrie, am văzut mii de persoane murind, nu îmi place când unele avioane fac manevre fără să avertizeze", a declarat, printre altele, Jurgens Bauer, un agent de materii prime. Biroul său situat lângă Ground Zero, unde se ridicau turnurile gemene distruse în atentate, a fost evacuat.

×
Subiecte în articol: externe