x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nicio lasagna fără carne de cal? Şi în Cehia şi Slovenia s-au descoperit preparate fals etichetate. Scandalul a ajuns până la Hong Kong

Nicio lasagna fără carne de cal? Şi în Cehia şi Slovenia s-au descoperit preparate fals etichetate. Scandalul a ajuns până la Hong Kong

de Istvan Deak    |    20 Feb 2013   •   17:01
Nicio lasagna fără carne de cal? Şi în Cehia şi Slovenia s-au descoperit preparate fals etichetate. Scandalul a ajuns până la Hong Kong
În Marea Britanie, meniurile pe bază de carne de vită ale deputaţilor au fost retrase pentru testare
Autorităţile sanitare cehe au anunţat miercuri că au descoperit carne de cal nedeclarată în lasagna congelată, de data asta produsele aparţinând firmei Nowaco, din Luxemburg.
Testele de laborator au scos la iveală prezenţa cărnii de cal într-un eşantion provenind dintr-un supermarket Tesco, a anunţat Autoritatea cehă de inspecţie agricolă şi alimentară, citată de AFP. Inspectorii au dat ordin distribuitorului să retragă imediat din circuit aceste produse.

Tot firmă luxemburgheză
La rândul lor, autorităţile sanitare slovene au descoperit marţi carne de cal nedeclarată în lasagna produsă de o firmă luxemburgheză şi vândută de lanţul de distribuţie austriac Interspar.
Cehia şi Slovenia se adaugă astfel lungii liste a ţărilor în care carnea de cal nedeclarată a fost utilizată în locul celei de vită în produse semipreparate şi congelate.
Guvernul francez a dezvăluit existenţa unei filiere care trece prin cinci ţări, cel puţin: Franţa, Luxemburg, România, Olanda, Cipru. Scandalul vizează 750 de tone de carne aflată în peste 4,5 milioane de meniuri vândute în 13 state europene.

“Carnea de cal nu este nocivă!”
Dar, contrar unor ţări precum Marea Britanie sau Irlanda, unde consumul de carne de cal este un tabu, în Republica Cehă cârnaţii din carne de cal fac parte din produsele vândute în mod curent  în  măcelării. “Carnea de cal nu este nocivă pentru oameni şi ea se vinde în Republica Cehă”, au subliniat autorităţile sanitare. “Totuşi, dacă un test de laborator dezvăluie prezenţa de carne de cal într-un produs a cărui etichetare reglementară nu menţionează acest tip de carne, acest lucru constituie o infracţiune, pentru că se induce în eroare consumatorul”, au precizat sursele citate.

Primul caz înregistrat în Slovenia
În Slovenia, Interspar a retras produsul de pe rafturi după ce au venit rezultatele testelor ADN, a precizat Autoritatea Sanitară. Postul privat de televiziune sloven POP TV news a anunţat că lasagna respectivă era produsă de o firmă luxemburgheză numită Trada şi importată în Slovenia de firma croată Ledo. Acesta este primul caz înregistrat în Slovenia de la începutul scandalului cărnii de cal fals etichetate drept vită, care a afectat 15 ţări europene.

În vizor, francezii de la Spanghero
Compania franceză Spanghero, al cărei sediu se află în localitatea Castelnaudary, în sud-vestul Franţei, a fost desemnată de Guvernul francez drept principala responsabilă în acest scandal. La sediile sale au fost efectuate marţi percheziţii.
Scandalul cărnii de cal fals etichetate drept vită în meniurile semipreparate s-a extins şi în Asia, odată cu retragerea de la vânzare, în Hong Kong, a lasagnei importate de firma Findus.

Populaţia, avertizată
Autorităţile din Hong Kong au anunţat că au solicitat săptămâna trecută unui important lanţ de distribuţie să retragă de la vânzare lasagna produsă de firma Findus. Lasagna a fost importată din Marea Britanie şi produsă de firma franceză Comigel.
Centrul din Hong Kong pentru Securitate alimentară a cerut populaţiei locale să nu consume lasagna, apreciind că ar putea conţine carne de cal “nesupusă testelor pentru detectarea de medicamente veterinare”.

Precauţie la Camera Comunelor
Camera Comunelor din Marea Britanie a procedat, ca măsură de precauţie, la retragerea din meniu a patru produse din carne de vită, în aşteptarea rezultatelor testelor care intenţionează să stabilească dacă acestea conţin sau nu carne de cal, a anunţat un purtător de cuvânt  al Camerei inferioare a Parlamentului.
“Furnizorul Brakes, al firmei de catering a Camerei Comunelor, realizează teste asupra produselor conţinând carne de vită”, a declarat purtătorul de cuvânt. “Ca măsură de precauţie, serviciul de catering al Camerei Comunelor a retras patru produse din carne de vită furnizate de Brakes”, a mai spus acesta, precizând că testele efectuate la două produse au fost finalizate şi au concluzionat că nu există ADN cabalin.

Firul poveştii
Scandalul cărnii de cal a căpătat amploare în Europa când Comigel a alertat Findus în legătură cu prezenţa cărnii de cal în meniuri preparate pentru firma Findus şi comercializate în Marea Britanie. De atunci, scandalul se tot extinde.
Comigel a acuzat, la rândul său, furnizorii, firma franceză Spanghero, care de atunci face obiectul unei anchete.
Potrivit inspectorilor francezi, 750 de tone de carne de cal cumpărate de Spanghero, dintre care 550 au fost folosite, via Comigel, la pregătirea a 4,5 milioane de meniuri frauduloase vândute unui număr de 28 de firme din 13 ţări europene.
Potrivit unei surse apropiate anchetatorilor care se ocupă de cazul Spanghero, inspectorii se axează pe documentele contabile şi computerele firmei, al căror conţinut a fost copiat. De la sediul firmei au fost confiscate diverse documente, iar cazul ar putea să fie elucidat abia peste câteva săptămâni. Abia după aceea justiţia va putea decide ce este de făcut.

Întrevedere cu ambasadorul Franţei
Ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, s-a întâlnit luni cu Philippe Gustin, ambasadorul Franţei la Bucureşti, care a mulţumit pentru promptitudinea autorităţilor române în ceea ce priveşte investigaţiile întreprinse în finalizarea anchetei etichetării şi trasabilităţii cărnii de cal.
În acelaşi timp, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii transmis marţi, ministrul Daniel Constantin a mulţumit Ambasadei şi Guvernului francez pentru sprijinul acordat în aceasta perioadă. ”Pentru România, deşi a fost o situaţie dificilă, a reprezentat o oportunitate de a arăta tuturor celor implicaţi că unităţile de procesare româneşti sunt aliniate la standardele europene”, a afirmat ministrul Daniel Constantin.

×
Subiecte în articol: carne de cal