x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nicolas Sarkozy ameninţă că părăseşte summitul G20

Nicolas Sarkozy ameninţă că părăseşte summitul G20

31 Mar 2009   •   00:00
Nicolas Sarkozy ameninţă că părăseşte summitul G20

Preşedintele francez a ameninţat că va ignora summitul londonez dacă cererile Franţei pentru o reglementare financiară mai dură nu sunt îndeplinite. Franţa nu va accepta ca G20 să producă "un fals succes cu un limbaj ce sună bine, dar nu conţine nici un angajament", scrie Antena3.ro .

Întrebat dacă aceasta înseamnă o posibilă plecare, Xavier Musca, consilier prezidenţial pe probleme economice declara că "o regulă de bază a descurajării nucleare este să nu spui la ce punct vei folosi arma". Ameninţarea franceză a ridicat dramatic temperatura doar cu câteva ore înainte de sosirea preşedintelui american la Londra. Dacă este dusă la îndeplinire, va ruina summitul pentru care premierul britanic, Gordon Brown, dar şi Obama au mari ambiţii, ei crezând că este vital pentru recuperarea economică.

Sarkozy, care îi acuză pe anglo-saxoni de provocarea crizei, a spus miniştrilor săptămâna trecută că va părăsi summitul de la Londra, dacă "lucrurile nu merg bine". Una din principalele sale cerinţe este un acord pentru înăsprirea reglementărilor, dar Franţa doreşte un organism de control financiar global, idee la care SUA şi Londra se opun cu înverşunare, calificând ideea ca ridicolă. De altfel, şi Germania şi alte state se opun acestei măsuri, în schimb susţin o cooperare mai mare a organismelor naţionale de reglementare. Pe de altă parte, Franţa şi Germania se opun planului american de coordonare a cheltuielilor publice. Importanţa summitului este cu atât mai mare cu cât cel mai recent raport estima o scădere de 4,3 procente a economiei a 30 de state occidentale din cadrul OECD. (V.A.)

 

×
Subiecte în articol: externe