x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nimic nou pe frontul de vest! ● Winston Churchill l-a mituit pe generalul Franco

Nimic nou pe frontul de vest! ● Winston Churchill l-a mituit pe generalul Franco

15 Oct 2008   •   00:00

Primul ministru al Marii Britanii in timpul celui de al doilea razboi mondial, Winston Churchill, a obtinut neutralitatea Spaniei cu ajutorul mai multor miloane de dolari, platite generalului Franco.



Primul ministru al Marii Britanii in timpul celui de al doilea razboi mondial, Winston Churchill, a obtinut neutralitatea Spaniei cu ajutorul mai multor miloane de dolari, platite generalului Franco.

Dezvaluirile sunt facute de catre istoricul Pere Ferrer in cartea "Juan March: Cea mai misterioasa persoana din lume", rezultata in urma unor amanuntite cercetari in arhivele de razboi britanice si americane.

Conform lui Ferrer, Churchill a reusit cooptarea ca agent secret a unui important bancher spaniol, Juan March, cu ajutorul caruia a cumparat neimplicarea Spaniei in conflict alaturi de Germania.

In timpul ofensivei victorioase germane asupra Europei, in 1940, Churchill, era foarte preocupat de potentialul pericol ca Spania sa se alature fortelor germane, dupa ce primise numeroase rapoarte ce indicau faptul ca cele doua tari planuiau o ofensiva asupra Gibraltarului.

Un ofiter britanic, Alan Hillgarth, a propus ca solutie mituirea generalilor spanioli, pentru castigarea de avantaje politice din partea acestorai, asa cum reiese dintr-o scrisoare adresata superiorilor de catre un agent de spionaj american din Portugalia.

Bazele transferului bancar au fost puse prin crearea unui depozit de 10 milioane de dolari intr-o banca americana.

Intreg planul era a fie dat peste cap de catre Trezoreria Americana, care a crezut ca fondurile respective erau destinate sprijinirii actiunilor germane si care a blocat contul.

A fost necesara interventia ambasadorului britanic la Washington din acea vreme pentru a-l convinge pe presedintele Roosevelt ca de utilizarea acestui cont depind interese militare britanice pentru ca sumele sa revina celor carora le erau destinate, intre 3 si 5 milioane de dolari fiind utilizati in acest sens.
www.telegraph.co.uk

×
Subiecte în articol: externe