x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Niste pescari… - Corabie milenara, facuta zob de navele comerciale

Niste pescari… - Corabie milenara, facuta zob de navele comerciale

de Sînziana Stancu    |    07 Aug 2008   •   00:00

O ambarcatiune antica, de-acum 2.000 de ani, gasita in largul coastelor bulgare de oceanograful american Robert Ballard, care a descoperit si epavele navelor Titanic si Bismark, a fost distrusa de navele de pescuit.



O ambarcaţiune antică, de-acum 2.000 de ani, găsită în largul coastelor bulgare de oceanograful american Robert Ballard, care a descoperit şi epavele navelor Titanic şi Bismark, a fost distrusă de navele de pescuit.

"Am fost şocaţi cînd am văzut ce au putut să-i provoace navei taulele ambarcaţiunilor de pescuit. Puteam să vedem urmele pe care le-au lăsat", a declarat pentru cotidianul Monitor Ilia Ştirkov, şeful expediţiei subacvatice, care încearcă să elucideze misterul ambarcaţiunii antice scufundate. Epava a fost găsită de expertul american în anul 2002, în apele Mării Negre, la o distanţă de 35 de kilometri la nord de Varna, cu ajutorul imaginilor din satelit.

TOTUL.
Ştirkov, care a făcut deja două incursiuni cu un minisubmarin pînă la epavă,  a mai relatat că toate elementele componente ale ambarcţiunii milenare au fost zdrobite şi împrăştiate pe fundul mării. "S-a pierdut totul", a spus Ştirkov. La rîndul ei, Hristina Angelova, şefa proiectului de protejare a moştenirii culturale trace de la Marea Neagră, a declarat că, deşi pescuitul cu traule este interzis în zonă, nimeni nu controlează navele comerciale dacă folosesc aceste dispozitive de pescuit la mare adîncime. Folosirea traulelor este ilegală, deoarece provoacă pagube grave şi, în unele cazuri, ireversibile mediului marin, a mai explicat Angelova.

×
Subiecte în articol: externe