x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O nouă noapte cu violențe în Franța

O nouă noapte cu violențe în Franța

de Redacția Jurnalul    |    02 Iul 2023   •   09:00
O nouă noapte cu violențe în Franța
Sursa foto: Hepta

Revoltele din Franța par să fie mai puțin intense sâmbătă, în condițiile în care zeci de mii de polițiști au fost desfășurați în orașele din întreaga țară după înmormântarea adolescentului de origine nord-africană Nahel, a cărui împușcare de către poliție a declanșat tulburări la nivel național.

Președintele Emmanuel Macron a amânat o vizită de stat în Germania, care trebuia să înceapă duminică, pentru a gestiona cea mai gravă criză de la protestele „vestelor galbene” care au paralizat o mare parte din Franța la sfârșitul anului 2018.

Aproximativ 45.000 de polițiști au fost acum pe străzi, cu unități specializate de elită, vehicule blindate și elicoptere aduse pentru a întări cele mai mari trei orașe ale sale, Paris, Lyon și Marsilia.

La ora 01.45 (23.45 GMT) duminică dimineața, situația era mai calmă decât în precedentele patru nopți, deși existau unele tensiuni în centrul Parisului și ciocniri sporadice în orașele Marsilia, Nisa și în orașul Strasbourg din estul țării, potrivit Reuters.

Cel mai mare protest a fost în Marsilia, unde poliția a tras cu gaze lacrimogene și a dus lupte de stradă cu tinerii în jurul centrului orașului până târziu în noapte.

La Paris, poliția a sporit securitatea pe bulevardul emblematic al orașului, Champs Elysees, după un apel pe rețelele de socializare de a se aduna acolo. Strada, de obicei plină de turiști, a fost împânzită de forțe de securitate care efectuau controale la fața locului. Fațadele magazinelor au fost placate cu scânduri pentru a preveni eventualele pagube și jafuri.

Ministerul de Interne a declarat că 1.311 persoane au fost arestate vineri seară, față de 875 în noaptea precedentă, deși a descris violențele ca fiind „de o intensitate mai mică”. Poliția a declarat că aproape 200 de persoane au fost arestate sâmbătă în întreaga țară.

Autoritățile locale din întreaga țară au anunțat interdicții privind demonstrațiile, au ordonat ca transportul public să nu mai circule seara, iar unele au impus închideri peste noapte.

Tulburările, o lovitură pentru imaginea globală a Franței la doar un an de la organizarea Jocurilor Olimpice, vor pune și mai multă presiune politică asupra lui Macron.

El s-a confruntat deja cu luni de furie și demonstrații uneori violente în întreaga țară după ce a impus o revizuire a pensiilor.

Amânarea vizitei de stat în Germania este a doua oară în acest an când a fost nevoit să anuleze un eveniment la nivel înalt din cauza situației interne din Franța. În martie, el a anulat vizita de stat planificată a regelui Charles.

Nahel, în vârstă de 17 ani, din părinți algerieni și marocani, a fost împușcat de un polițist în timpul unui control în trafic marți, în suburbia pariziană Nanterre. Pentru înmormântare, câteva sute de persoane s-au aliniat pentru a intra în marea moschee din Nanterre. Voluntari în veste galbene au stat de pază, în timp ce câteva zeci de trecători au privit de peste drum. Unii dintre cei în doliu, cu brațele încrucișate, au spus „Dumnezeu este cel mai mare” în arabă, în timp ce traversau bulevardul în rugăciune.

(sursa: Mediafax)

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Nahel revolte franta