x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noi locuri de muncă pentru tinerii români, cu fonduri europene

Noi locuri de muncă pentru tinerii români, cu fonduri europene

06 Feb 2015   •   14:54
 Noi locuri de muncă pentru tinerii români, cu fonduri europene

România ar putea primi aproximativ 32 de milioane de euro pentru prefinanţarea proiectelor din cadrul Iniţiativei de ocupare a tinerilor (YEI), imediat după adoptarea programului operaţional pentru capitalul uman, adoptare care se preconizează a avea loc până la sfârşitul lunii martie.

Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor are în vedere finanţarea unor activităţi de sprijinire directă a tinerilor care nu sunt încadraţi profesional, precum şi a celor care nu urmează niciun program educaţional sau de formare. Categoria de vârstă avută în vedere sunt tinerii sub 25 de ani sau, atunci când statele membre consideră adecvat, de sub 30 de ani, se arată într-un comunicat al Biroului Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.

Finanţarea prin intermediul Iniţiativei poate fi utilizată pentru activităţi, cum ar fi:
- organizarea de stagii şi ucenicii de înaltă calitate;
- oportunităţi de primă angajare (cu o durată de cel puţin 6 luni);
- sprijin pentru demararea afacerilor pentru tinerii antreprenori (prin programe de mentorat şi facilitarea accesului la finanţări);
- educaţie şi formare profesională de calitate.

România are alocat, prin intermediul Iniţiativei, un volum total de 105.994.315 euro pentru perioada 2014-2015. Pentru a veni în sprijinul României şi celorlalte state membre eligibile, Comisia a propus ca o treime din totalul alocat YEI (3,2 miliarde), adică 1 miliard de euro, să fie pus la dispoziţia statelor membre încă din acest an. În termeni practici, prefinanţarea primită de România ar putea ajunge astfel la 31,8 milioane de euro (adică, de 20 de ori mai mare faţă de nivelul iniţial prevăzut de 1,6 mil.).
Propunerea Comisiei trebuie să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliul de Miniştri al UE. (I.D)

×