x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noi probe în cazul criminalului de război nazist Laszlo Csatary

Noi probe în cazul criminalului de război nazist Laszlo Csatary

de Istvan Deak    |    20 Aug 2012   •   18:05
Noi probe în cazul criminalului de război nazist Laszlo Csatary

Noi dovezi, care sugereaza ca presupusul criminal de razboi nazist ungar Laszlo Csatary a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, in 1945, dar ulterior a fugit, au fost descoperite recent, a anuntat un istoric ungar, citat de hirado.hu.

Zoltan Balassa, un istoric din Kosice (Slovacia) a declarat pentru saptamanalul ungar HVG, preluat de hirado.hu, ca a descoperit aceste documente care dovedesc faptul ca Csatary a fost capturat in orasul ungar Veszprem, apoi a fost condamnat la Pecs, dar ca ulterior acesta a reusit sa fuga din tara.

Respectivele documente au fost descoperite in orasul Kosice, aflat in prezent pe teritoriul slovac, unde Csatary este acuzat ca ar fi comis crime de razboi in calitatea sa de inalt functionar al politiei regimului ungar pronazist, avand responsabilitati in cadrul ghetoului evreiesc.

Potrivit declaratiilor lui Balassa, singura proba o reprezentau pana acum marturiile adunate in cursul procesului desfasurat in Cehoslovacia in 1948 – care s-a incheiat cu o condamnare la moarte in contumacie -, dar aceste noi documente ar putea juca in favoarea unei noi condamnari, daca Laszlo Csatary, care are in prezent 97 de ani, este judecat acum.

Arhivele politiei din Veszprem si tribunalului din Pecs trebuie sa contina urme ale afacerii acesteia, a declarat Balassa. Documentele anterioare au indicat faptul ca Csatary a parasit orasul Kosice in 1944, impreuna cu trupele germane.

Laszlo Csizsik-Csatary este in fruntea listei cu criminalii de razboi nazisti inca in viata realizate de Centrul Simon Wiesenthal, specializat in "vanatoarea de nazisti', care il acuza ca a trimis spre moarte 15.700 de evrei din ghetoul din Kosice. La adresa lui Laszlo Csatary au fost formulate doua capete de acuzare de catre directorul Centrului Simon Wiesenthal, Efraim Zuroff. Prima se refera la deportarea a circa 15.700 de persoane din ghetoul din Kosice (actualmente in Slovacia) intre 1941 si 1944 in lagarul de exterminare nazist de la Auschwitz, din Polonia. A doua plangere se refera la deportarea a circa 300 de persoane in lagarul de la Kamianet-Podilski din Ucraina, in 1941.

Acuzatiile aduse de Centrul Simon Wiesenthal criminalului de razboi ungar Laszlo Csatary pentru deportarile din 1941 in Ucraina sunt "lipsite de fundament', a anuntat, la 7 august, Parchetul din Budapesta, dar investigatiile privind rolul pe care acesta l-a jucat in deportarile din ghetoul din Kosice in 1944 continua. "Potrivit informatiilor noastre, Laszlo Csatary nu este implicat in deportarile de la Kamianet-Podilski (Ucraina) si nu avea nicio posibilitate de a interveni in aceste deportari', a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Biroului Procurorului Principal, Bettina Bagoly. "Datele adunate in cursul investigatiei contrazic declaratiile reclamantului: suspectul nu poate fi pus in legatura cu deportarile care au avut loc la Kamianet-Podilski, pentru ca nu era nici la fata locului si nici nu avea rangul necesar pentru a influenta luarea deciziilor', a subliniat purtatorul de cuvant.

Sosit si instalat in Canada dupa razboi, Laszlo Csatary a lucrat ca vanzator de obiecte de arta inainte de a-si pierde cetatenia si de a se intoarce in Ungaria, in urma cu 15 ani.

In septembrie 2011 a fost deschisa o ancheta, iar el a fost arestat la domiciliu anul acesta, la 18 iulie. La 31 iulie, el a respins toate acuzatiile care i-au fost aduse, negand ca ar fi fost comandantul ghetoului din Kosice si ca ar fi semnat documente in aceasta calitate.

Ministrul slovac al Justitiei, Tomas Borec, a declarat la sfarsitul lunii iulie ca Csatary ar trebui judecat in Slovacia. Ministerul ungar al Justitiei si Administratiei Publice a precizat, la sfarsitul lui iulie, ca doar un tribunal ungar poate raspunde unei cereri de extradare venind din partea Slovaciei.(deak.istvan@jurnalul.ro)

×