x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noi probleme cu poluarea în Beijing

Noi probleme cu poluarea în Beijing

04 Aug 2009   •   00:00

La un după Olimpiada sa "verde", ţinută sub un cer neobişnuit de degajat, Beijingul are din nou probleme cu smogul şi poluarea, relatează AFP, citată de Agerpres.



Pentru Jocurile Olimpice pe care le-a dorit fastuoase, în numele sănătăţii sportivilor, China a reuşit anul trecut performanţa să purifice aerul capitalei, graţie unor măsuri eficiente, care au necesitat investiţii de circa 13,4 miliarde de euro: circulaţie alternată, tratarea deşeurilor, stoparea lucrărilor de construcţie etc. "Toate aceste măsuri au avut incontestabil un impact pozitiv pe termen lung asupra mediului înconjurător", ducând la scăderea nivelului poluării, a afirmat Wei Fusheng, care a lucrat ca inginer la Centrul Naţional pentru Controlul Mediului.

Totuşi, un indice cotidian privind calitatea aerului, publicat de ambasada SUA în China pe site-ul de socializare Twitter, a arătat aproape zilnic în ultimele luni niveluri "dăunătoare pentru sănătate". Săptămâna trecută, nivelul a fost "periculos", potrivit criteriilor americane. Yang Ailun, directoare de campanie în cadrul organizaţiei Greenpeace, consideră că organizarea Olimpiadei din 2008 a dus la schimbarea mentalităţilor, iar "oamenii şi-au amintit de cerul curat din urmă cu 20 de ani şi se întreabă de ce nu ar avea din nou parte de el".

Pentru această reuşită, a fost nevoie de măsuri drastice, care nu puteau decât să rămână excepţionale. "Experienţa Beijingului nu a oferit niciun exemplu de măsuri eficiente din punct de vedere economic şi care să aibă efect. Toate măsurile adoptate au fost scumpe şi greu de reprodus în altă parte", a spus Yang Ailun. Pe lângă unele restricţii de circulaţie, ale căror urmări benefice ar putea dispărea din cauza creşterii numărului de maşini, capitala Chinei s-a ales pe termen lung cu închiderea uzinelor poluante şi cu linii de metrou suplimentare.

Unii experţi consideră că o climă favorabilă şi încetinirea creşterii economice au contribuit la calitatea mai bună a aerului de anul trecut. De asemenea, experţii se întreabă în ce măsură se poate avea încredere în datele autorităţilor chineze, mai ales în cazul particulelor emise de maşini. Când datele ambasadei SUA vorbeau de un indice "periculos", indicele oficial chinezesc arăta o "uşoare poluare" asupra Beijingului. Diferenţa se datorează faptului că ambasada SUA ia în calcul particulele fine, care sunt mai uşor de inhalat şi deci mai nocive.

Biroul pentru Protecţia Mediului de la Beijing nu a dorit să comenteze această diferenţă, mulţumindu-se să precizeze într-un comunicat: "Cifrele noastre arată că în primul semestru şi în luna iulie calitatea aerului a fost superioară celei de anul trecut".

×
Subiecte în articol: externe