x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noii veniti in UE se tem de cresterea preturilor

Noii veniti in UE se tem de cresterea preturilor

24 Feb 2004   •   00:00

Locuitorii din statele care vor adera pe 1 mai la Uniunea Europeana se tem de cresterea preturilor dupa integrare, potrivit unui sondaj realizat de institutul GFK in cele zece state in curs de aderare, pe un esantion de 9.557 de persoane.

Opt din zece persoane intervievate considera ca integrarea le va aduce o crestere accentuata a preturilor. Pe de alta parte, majoritatea cetatenilor din cele zece tari sunt de parere ca o data cu aderarea vor avea mai multe posibilitati de munca pe piata europeana.

STUDII IN UE. Circa 90% dintre studentii celor zece state cred ca vor avea mai multe sanse sa studieze in tarile membre ale UE. Cele mai pesimiste tari sunt Slovacia, Republica Ceha si Polonia, unde populatia crede in proportie de peste 50% ca aderarea nu va determina o schimbare a standardului de viata. In ceea ce priveste sistemul de sanatate, trei din patru repondenti considera ca situatia se va imbunatati.

CORUPTIE. Mai mult de o treime dintre persoanele intervievate considera ca, in ciuda aplicarii legislatiei comunitare, o data cu integrarea, coruptia va lua amploare in tara lor. Locuitorii din Cipru sunt cei mai pesimisti in acest sens, 75% fiind de parere ca lucrurile vor apuca pe o directie negativa dupa aderare. In ceea ce priveste securitatea locurilor de munca, 31% dintre repondenti considera ca nimic nu se poate schimba. (Iohanna Onaca)

×
Subiecte în articol: externe