x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nord-estul SUA, afectat puternic de ninsori şi căderi de grindină

Nord-estul SUA, afectat puternic de ninsori şi căderi de grindină

14 Mar 2017   •   16:56
Nord-estul SUA, afectat puternic de ninsori şi căderi de grindină

Nord-estul SUA se află marţi dimineaţă sub zăpadă şi grindină, lovit de furtuna de zăpadă "Stella" care a provocat închiderea şcolilor şi anularea a mii de zboruri, chiar dacă efectele au fost mai puţin grave decât se anticipa, relatează AFP. 

După o iarnă neobişnuit de blândă, furtuna a început în jurul orei locale 02.00 (07.00 GMT). La începutul dimineţii se depusese în Manhattan un strat de 15 cm de zăpadă, iar în capitala financiară a SUA localnicii aveau de furcă şi cu grindina, gheaţa şi rafalele de vânt. 

Totuşi, prognoza meteo naţională a revizuit în scădere cantităţile de zăpadă care urmau să cadă în metropola americană. Luni, experţii evocau posibilitatea unor straturi de zăpadă de până la 60 cm, revizuind apoi estimarea la 15-20 cm. Alerta de viscol, instituită luni la miezul nopţii pentru 24 de ore, a fost ridicată în cele din urmă pentru New York la puţin timp după ora locală 08.00 (13.00 GMT). 

În anumite cartiere din New York, precum Brooklyn, zăpada s-a transformat în ploaie cu gheaţă în cursul dimineţii, în contextul în care temperaturile se apropie de zero. 

Toate şcolile au fost închise, funcţionarii din serviciile care nu erau indispensabile au primit instrucţiuni să rămână la domiciliu, iar tribunalele şi unele muzee şi-au închis porţile. Sediul ONU a fost şi el închis, în condiţiile în care mii de delegaţi trebuiau să asiste la o conferinţă privind femeile. 

În restul oraşului totul se desfăşoară cu încetinitorul. Autobuzele circulă încă dar, la fel ca şi garniturile de metrou, sunt mai goale ca de obicei. 

Pe de altă, transportul aerian este aproape paralizat. În jur de 75% din zborurile de pe aeroporturile din New York - John F. Kennedy, Newark şi La Guardia - au fost anulate. 

În total, circa 5.400 de zboruri spre sau cu plecare din SUA au fost anulate marţi şi peste 7.800 de luni până miercuri, potrivit site-ului FlightAware. 

Aeroporturile din Washington, Philadelphia, Boston şi, într-o măsură mai mică, Chicago au fost şi ele afectate. 

Numeroase trenuri care circulau între Boston şi New York au fost anulate, obligându-i pe mulţi pasageri să rămână în New York. 

Temperaturile sunt cu puţin peste zero, amestecul de zăpadă şi de ploaie riscând să creeze mari probleme de polei, a avertizat guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, invitându-i pe oameni să rămână la ei acasă. 

Circa 2.000 de membri ai Gărzii naţionale şi 5.000 de pluguri de zăpadă au fost mobilizate în întreg statul, a precizat el pe CNN. 

La vest şi la nord de New York, în special din New England, se aşteaptă căderi importante de zăpadă, prognoza meteo avertizând că se vor acumula între 30 şi 45 cm de zăpadă. 

Această ofensivă târzie a iernii afectează în special regiunile New York, New Jersey, Philadelphia şi sudul statului Connecticut, unde trăiesc circa 19 milioane de persoane. 

Căderi de zăpadă s-au produs însă din Carolina de Nord şi până în statul Maine, trecând prin Washington. 

Prima întâlnire dintre Donald Trump şi Angela Merkel, care era prevăzută pentru marţi la Casa Albă, a fost amânată pentru vineri. 

Împrejurimile Casei Albe erau acoperite cu un strat de circa cinci centimetri de zăpadă. Elevii şi funcţionarii au primit permisiunea să ajungă cu două-trei ore de întârziere, în timp ce şcolile din comitatele alăturate au fost închise.AGERPRES

×