x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Novinite: zona din Marea Neagră disputată de România şi Bulgaria conţine mult petrol şi gaze

Novinite: zona din Marea Neagră disputată de România şi Bulgaria conţine mult petrol şi gaze

21 Mar 2012   •   12:34
Novinite: zona din Marea Neagră disputată de România şi Bulgaria conţine mult petrol şi gaze

Miezul disputei teritoriale dintre Romania si Bulgaria, referitor la o portiune de 17 kilometri patrati din platoul continental al Marii Negre, a fost relevat de agentia bulgara de presa Novinite. Aceasta informeaza ca in zona s-au descoperit, recent, mari resurse de petrol si gaze.

Existenta resurselor ar putea fi o explicatie a dificultatii negocierilor dintre cele doua parti, care s-au desfasurat in 17 runde, pe parcursul ultimilor douazeci de ani. Ultima runda de negocieri s-a desfasurat in luna decembrie 2011, la Sofia, dupa cum a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, puratorul de cuvant a MAE bulgar, Vesela Cherneva.

Cherneva a precizat ca a 18-a runda este programata pentru anul acesta si va avea loc la Bucuresti.

Ea a tinut sa sublinieze ca negocierile se defasoara "intr-o atmosfera de prietenie" si ca ambele parti doresc incheierea unui acord bilateral. "Nu consideram acest subiect o problema in relatia noastra bilaterala, care e de buna vecinatate si care se dezvolta in contextul apartenentei noastre comune la UE", a mai spus ea.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marti, la Digi 24, ca "exista o zona in litigiu in ceea ce priveste chiar frontiera de stat, marea teritoriala" dintre Romania si Bulgaria, el explicand ca este vorba de 17 kilometri patrati si ca vor avea avea loc discutii cu experti bulgari.

"In legatura cu aceasta comunitate (comunitatea de romani din Bulgaria - n.r.) va trebui sa avem o discutie politica de fond, ca de altfel si in ceea ce priveste unele aspecte privind, poate o sa va mire, delimitarea platoului continental si a marii teritoriale, cu Bulgaria. Asa cum am avut negocieri cu Ucraina, si cu Bulgaria sunt inca o serie de aspecte nesolutionate, pe care o sa le punem in discutie, o spun cat se poate de formal, daca doriti, impreuna cu partenerii nostri", a declarat Diaconescu.

Ministrul a explicat ca "exista o zona in litigiu in ceea ce priveste chiar frontiera de stat, marea teritoriala dintre cele doua state".

"E drept, este vorba de 17 kilometri patrati, nu de foarte mult, dar intre state europene, state cat se poate de cooperante in foarte multe planuri, nu vad de ce, foarte rapid, astfel de lucruri nu pot fi rezolvate", a adaugat Diaconescu.

×